Прикриття для РФ: чим може виявитись транзит газу з Азербайджану до Європи через Україну
Прикриття для РФ: чим може виявитись транзит газу з Азербайджану до Європи через Україну

Прикриття для РФ: чим може виявитись транзит газу з Азербайджану до Європи через Україну

Україна розглядає план із заміни російського газу на азербайджанський, але цей крок несе значні ризики, оскільки під виглядом азербайджанського газу може транспортуватися російський. Експерти побоюються, що це посилить залежність Європи від Росії та принесе більше користі Москві.

Про це пише Financial Times. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну ЄС активно намагається зменшити свою залежність від російського газу.

Наразі російський газ, що надходить через Україну, становить близько 5% від загального обсягу поставок до ЄС. Азербайджан може забезпечити лише 2 млрд кубометрів з необхідних 14 млрд кубометрів.

Олексій Чернишов, головний виконавчий директор "Нафтогазу", зазначив, що головною альтернативою є постачання газу з Азербайджану. Це передбачає, що Баку імпортуватиме газ з Росії, а потім експортуватиме свій газ до Європи через Україну. Такий підхід викликає занепокоєння у експертів, які вбачають ризик прихованого експорту російського газу.

Михайло Гончар, президент Центру глобальних досліджень "Стратегія XXI", попереджає, що ця угода може стати схемою для прихованого експорту російського газу під виглядом азербайджанського. Гончар також зазначає, що присутність російського газу в українських трубах не є гарантією захисту від атак з боку Москви, оскільки росіяни продовжують обстрілювати газокомпресорні станції в Україні. "Угода ризикує перетворитися на схему прихованого експорту російського газу під виглядом азербайджанського на європейський ринок", – наголосив Гончар.

Інший варіант, який розглядає Україна, – це закупівля газу трейдерами ЄС на кордоні України і Росії. Однак це рішення прив'язало б Україну до "Газпрому". Чернишов зазначає, що пропозиція Азербайджану є більш надійною, оскільки вони мають власний видобуток газу, який можуть спрямувати в Європу.

"Пропозиція Азербайджану більш солідна, тому що у них є видобуток газу, який вони можуть спрямувати в Європу. У той час як трейдери ЄС виступатимуть у ролі каналу для російського газу", – зазначив Чернишов. 

За словами Сергія Макагона, колишнього керівника української транзитної системи, Україна отримувала близько 1 мільярда доларів на рік у вигляді плати за транзит, але більша частина коштів йшла на обслуговування газотранспортної системи. Водночас транзит російського газу поповнив військову скарбницю Москви приблизно на 5 мільярдів доларів на рік, що суперечить закликам України ввести санкції проти російського палива. 

Макагон припускає, що бажання приховано продовжувати імпорт російського газу може бути зумовлене тиском з боку проросійських політиків у сусідніх країнах ЄС та інтересами трейдерів. Москва намагається зберегти своїх прихильників і вплив у Європі, підтримуючи такі схеми.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Європа купує у Росії майже стільки ж, як і Китай. Так, з січня по червень 2024 року "Газпром" поставив своїм клієнтам, що залишилися в Європі, 14,6 млрд кубометрів газу з січня по червень. Що майже дорівнює 15,2 млрд кубометрам, які закупив Китай.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Чи не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader