Українцям масово підсовують фальшивки: що обов'язково треба знати
Українцям масово підсовують фальшивки: що обов'язково треба знати

Українцям масово підсовують фальшивки: що обов'язково треба знати

В Україні збільшилась кількість випадків виявлення фальшивих купюр. Найчастіше їх розповсюджують "з рук". Більшість фальшивок можна виявити за допомогою уважного огляду. 

Як йдеться в матеріалі OBOZ.UA, шахраї заявляють, що їхні "банкноти" приймають навіть у терміналах, насправді сучасне обладнання українських банків легко розпізнає, де справжні кошти. Ба більше, вимоги до якості купюр настільки високі, що термінали інколи відмовляються приймати навіть справжні гривні.

Найбільша загроза – отримати "фальшивку" з рук. "Здебільшого вилучені з обігу підроблені банкноти національної валюти мали низьку якість та були розраховані на неуважність громадян та касових працівників закладів торгівлі. Знання елементів захисту банкнот гривні та уважна їх перевірка під час розрахунків гарантують мінімізацію ризиків з отримання підробок", – пояснювали в НБУ.

Наявні на банкнотах гривні елементи захисту дають змогу гарантовано виявляти підроблені грошові знаки під час їхнього уважного візуального та тактильного контролю без застосування спеціального обладнання.

На дотик можна перевірити банкнотний папір і рельєфність окремих зображень із лицьового боку банкноти. Якщо подивитись на купюру проти світла, можна побачити водяні знаки – зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти, та світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака національної грошової одиниці України – гривні.

Фрагментарне зображення цифрового позначення номіналу, виконаного з лицьового та зворотного боків, набуває цілісного вигляду без розривів та зсувів під час розглядання банкноти проти світла. Також у справжніх банкнотах є занурена в товщу паперу захисна стрічка.

Однак дійсно якісні фальшивки можуть "впізнати" тільки фахівці та за допомогою спеціального обладнання. В деяких випадках купюри відправляють на експертизу в НБУ. До речі, будь-який українець, якщо він сумнівається в тому, чи справжня у нього банкнота, може безкоштовно відправити її на дослідження в Нацбанк. Якщо виявиться, що це фальшивка, купюру, звісно ж, не повернуть.

Як раніше писав OBOZ.UA, в Україні частину доларів банки та обмінники мають право не приймати для обміну. Замість того таку валюту приймуть на інкасо (тобто відправлять в іноземний банк для обміну) зі сплатою комісії. Розмір комісії складає близько 15-30% від номіналу.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader