Як відмова від вітаміну D вплине на ваше здоров’я: що каже дієтолог
Як відмова від вітаміну D вплине на ваше здоров’я: що каже дієтолог

Як відмова від вітаміну D вплине на ваше здоров’я: що каже дієтолог

Дефіцит вітаміну D є дуже поширеним серед людей. Відсутність достатнього рівня вітаміну D може негативно вплинути не лише на вашу імунну систему, а й на весь організм.

Видання eatthis.com опублікувало кілька можливих побічних ефектів відмови від вживання добавок. Дієтолог розповів, чому варто не виключати цей вітамін D зі свого раціону.

Ваша імунна система може послабнути

Відмова від прийому вітаміну D може призвести до погіршення роботи вашої імунної системи.

"Низький рівень вітаміну D пов'язаний зі зниженою імунною функцією. Він також сприяє виробленню кателіцидину – білка, що допомагає боротися з інфекціями", – каже дієтолог Хайді Моретті.

Ризик розвитку раку може зрости

Якщо у вас є генетична схильність до раку або інші фактори ризику, відмова від вітаміну D може збільшити ймовірність розвитку цього захворювання.

"Практично всі види раку пов'язані з низьким рівнем вітаміну D. Вважається, що це відбувається через ослаблену імунну відповідь, викликану дефіцитом", – зазначає Моретті.

Ви можете відчувати біль і втому

Якщо ви відчуваєте постійну втому або біль, можливо, це пов'язано з низьким рівнем вітаміну D.

"Вітамін D сприяє здоров'ю кісток і м'язів. Достатній рівень вітаміну D також може зменшити запалення в цих тканинах. Вітамін D є важливим регулятором багатьох гормонів, тому його дефіцит часто призводить до втоми і болю", – пояснює дієтолог.

Ваше серце може постраждати

Серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності у світі, і рівень вітаміну D може впливати на ризик їх розвитку.

"Серце потребує вітаміну D для покращення всмоктування електролітів", – говорить Моретті.

Дослідження 2018 року, опубліковане в журналі Clinical Hypertension, виявило, що низький рівень вітаміну D пов'язаний із вищим рівнем гіпертонії та смертністю від серцево-судинних захворювань.

Раніше OBOZ.UA розповідав про біодобавку, яка збільшує силу м'язів.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader