Успенський піст: як правильно харчуватися
Успенський піст: як правильно харчуватися

Успенський піст: як правильно харчуватися

Успенський піст: як правильно харчуватися

Під час посту діють певні обмеження в їжі.

1 серпня у християн східного обряду розпочинається Успенський піст. Він передує святу Успіння Пресвятої Богородиці. Віряни під час посту, який триватиме до 14 серпня, мають дотримуватися певних обмежень у їжі та більше часу приділяти молитві.

Що не можна їсти під час Успенського посту

За суворістю Успенський піст можна порівняти лише з Великим постом. В цей час віряни повинні повністю утримуватися від їжі тваринного походження, молочних продуктів, риби й морепродуктів.

Невелике послаблення діє на свято Преображення Господнього (6 серпня) – в цей день можна їсти рибу.

Слід зазначити, що під час посту головним не є обмеження в їжі. В цей період необхідно приділити увагу духовному очищенню – допомагати іншим, робити добрі справи, не допускати злих думок, заздрості.

Що можна їсти в Успенський піст

Найсуворішими днями Успенського посту є:

  • Понеділок (5, 12 серпня)
  • Середа (7, 10, 14 серпня)
  • П'ятниця (2, 9 серпня)

В ці дні вірянам дозволяється їсти лише сирі овочі та фрукти, горіхи, сухофрукти, мед, хліб, сіль та запивати їх водою.

Гарячі страви без олії можна їсти вівторках та четвергах.

У суботу та неділю в пісний раціон можна включити гарячі страви з додаванням олії. Також в ці дні можна пити вино.

Слід пам'ятати, що найсуворіші обмеження під час посту діють для ченців. Віряни можуть дотримуватися не таких суворих правил. До обмежень у харчування під час посту слід з обережністю ставитися вагітним жінкам, дітям, людям похилого віку та тим, хто має хронічні захворювання.

Раніше ми писали, коли в цьому році будуть одноденні пости.

Джерело матеріала
loader
loader