Ця проста зміна дієти може значно знизити ризик діабету та раку
Ця проста зміна дієти може значно знизити ризик діабету та раку

Ця проста зміна дієти може значно знизити ризик діабету та раку

Дослідження показує, що зменшення споживання обробленого м’яса приблизно на одну третину в США може запобігти більш ніж 350 000 випадків діабету протягом десяти років, а також значно зменшити серцево-судинні захворювання та колоректальний рак. Дослідники використали мікросимуляцію, щоб проаналізувати вплив зменшення споживання як обробленого, так і необробленого червоного м’яса на численні результати для здоров’я.

Згідно з дослідженням, скорочення споживання обробленого м’яса приблизно на третину може допомогти уникнути понад 350 000 випадків діабету в США протягом десяти років.

Зменшення споживання обробленого м’яса дорослими американцями на 30 відсотків – що еквівалентно приблизно 10 скибочкам бекону на тиждень – також призведе до десятків тисяч випадків серцево-судинних захворювань і колоректального раку, кажуть дослідники.

Команда Глобальної академії сільського господарства та продовольчих систем Університету Единбурга разом з Університетом Північної Кароліни, Чапел-Хілл, розробили інструмент моделювання для оцінки впливу на здоров’я від скорочення споживання обробленого м’яса та необробленого червоного м’яса.

Незважаючи на те, що багато досліджень виявили зв’язок між високим рівнем споживання обробленого м’яса та хронічними захворюваннями, мало хто оцінив вплив на численні результати для здоров’я. Деякі попередні дослідження також показують, що необроблене червоне м’ясо може сприяти ризику хронічних захворювань, але докази все ще обмежені.

Результати моделювання

Дослідники використали дані національного опитування охорони здоров’я Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), щоб створити змодельовану репрезентативну вибірку дорослого населення США – так звану мікросимуляцію. Їхнє мікромоделювання є першим, хто оцінив вплив зменшення споживання обробленого м’яса та необробленого червоного м’яса – від 5 до 100 відсотків – на численні результати для здоров’я в США.

Команда оцінила, як зміни в споживанні м’яса впливають на ризик діабету, серцево-судинних захворювань, колоректального раку та смерті серед дорослих. Ефекти оцінювали в загальній популяції та окремо на основі віку, статі, доходу домогосподарства та етнічної приналежності.

Окрім запобігання більш ніж 350 000 випадків діабету, скорочення споживання обробленого м’яса на 30 відсотків призведе до 92 500 менших випадків серцево-судинних захворювань і 53 300 менших випадків колоректального раку протягом десяти років, кажуть дослідники. Згідно з цим сценарієм, білі чоловіки та особи з річним сімейним доходом від 25 000 до 55 000 доларів отримали найбільшу користь для здоров’я.

Порівняння видів м’яса

Дослідники також проаналізували наслідки зменшення споживання лише необробленого червоного м’яса та скорочення споживання як обробленого, так і необробленого червоного м’яса. Зменшення споживання обох на 30 відсотків призвело до 1 073 400 менших випадків діабету, 382 400 менших випадків серцево-судинних захворювань і 84 400 менших випадків колоректального раку.

Зменшення споживання лише необробленого червоного м’яса на 30 відсотків – що означало б з’їдати приблизно один гамбургер із яловичини менше чверті фунта на тиждень – призвело до зменшення на 732 000 випадків діабету. Це також призвело до зменшення на 291 500 випадків серцево-судинних захворювань і 32 200 випадків колоректального раку.

Висновок про те, що більшій кількості випадків захворювання вдалося запобігти, зменшивши споживання необробленого червоного м’яса порівняно з обробленим, частково пояснюється тим, що середнє щоденне споживання необробленого червоного м’яса було вищим, ніж обробленого м’яса, і становило 47 г на день проти 29 г на день відповідно.

Оскільки відомо менше про вплив вживання необробленого червоного м’яса на ризик хронічних захворювань, команда каже, що ці оцінки слід інтерпретувати з обережністю та що необхідні додаткові дослідження.

Професор Ліндсей Джекс, особистий завідувач кафедри глобального здоров’я та харчування в Единбурзькому університеті та один з авторів дослідження, сказав: «Національні та міжнародні організації рекомендували скоротити споживання м’яса для зменшення викидів парникових газів, включаючи зміну клімату. Комітет тут, у Великобританії, і Міжурядова група експертів ООН зі зміни клімату або IPCC. Наше дослідження виявило, що ці зміни в дієтах також можуть мати значні переваги для здоров’я в США, і тому це безперечна перевага для людей і планети».

Джерело матеріала
loader
loader