Українцям хочуть різко урізати ліміт на посилки: чому доведеться сплачувати податок за дешеві товари
Українцям хочуть різко урізати ліміт на посилки: чому доведеться сплачувати податок за дешеві товари

Українцям хочуть різко урізати ліміт на посилки: чому доведеться сплачувати податок за дешеві товари

Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що запровадження податку на посилки до 150 євро дозволить закрити тіньову схему ввезення товарів, якою користуються інтернет-магазини. За його словами, більшість продавців працюють як суб'єкти спрощеної системи оподаткування та сплачують лише єдиний податок у 5% – і навіть якщо імпортна продукція коштує 300 євро, то декларується 150 євро. Мета ж цього, запевняє міністр – уникнення сплати податків.

"Я вже не кажу про те, що таким чином розбивають цілі партії товарів. Це та лазівка, яку ми вважаємо за потрібне закрити", – сказав Марченко.

При цьому він наголосив: минулого року без податків до України ввезли 51,5 млн одиниць міжнародних поштових відправлень. Проте, запевняє міністр, ніхто не знає, скільки реально товарів знаходилося всередині кожного з них.

"Задайтесь питанням, чому в Україні ціна тих же iPhone інколи нижча, ніж в країнах, де їх виробляють? Тому що з цих товарів не сплачено податки", – зазначив міністр.

Водночас він визнав: розуміння того, що ця норма непопулярна серед українців, є. Та разом з тим, "якщо у Верховній Раді податкові ініціативи уряду не підтримають, то ми будемо аргументовано доводити, чому це важливо і чому саме так має бути".

Українцям різко урізають ліміт на посилки – зі 150 до 45 євро

Нагадаємо: у Кабміні хочуть обкласти податком посилки дорожче за 45 євро (близько 2 000 грн за курсом НБУ) – за винятком тих, які надсилають одержувачу без оплати, і вони не призначені для продажу. Відповідна норма міститься у затвердженому Кабміном для подальшого розгляду у Верховній Раді законопроєкті щодо підвищення податків.

Таким чином, посилки дешевше за 45 євро оподатковуватись не будуть. А ось для інших посилок "податкова стеля" складає 150 євро. Тобто понд 6 600 грн за поточним курсом НБУ.

"В законопроекті про підвищення податків від Уряду будуть зміни по оподаткування поштових посилок. Ось ця норма говорить про те, що відправлення не будуть оподатковуватися ПДВ до 45 євро (а не 150 євро). І то не всі", – розповів народний депутат від "Голоса" Ярослав Железняк.

Українцям різко урізають ліміт на посилки

Як повідомляв OBOZ.UA, загалом своїм документом Кабмін пропонує кардинальне підвищення податків. Зокрема, військовий збір запропонують збільшити з 1,5% до 5%, а також зобов'язати фізосіб-підприємців (ФОП) до його сплати (за різними ставками залежно від групи).

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader