Який найнебезпечніший токсин на Землі: 2 кг цієї речовини може вбити все людство
Який найнебезпечніший токсин на Землі: 2 кг цієї речовини може вбити все людство

Який найнебезпечніший токсин на Землі: 2 кг цієї речовини може вбити все людство

Науковці кажуть, що попри високу токсичність речовини, її щорічно приймають близько 3 млн людей.

Коли мова заходить про смертельні отрути, найчастіше спадають на думку миш'як, ціанід і стрихнін. Але існують отрути, небезпечніші за них у 100 разів, а найнебезпечнішу з них вживають близько 3 млн людей щорічно, пише IFLScience.

Токсичність різних речовин оцінюють за допомогою LD50 — середня доза речовини, яка спричиняє загибель половини членів досліджуваної групи. У розрахунку на кілограм ваги тіла, під час приймання всередину хлорид натрію або ж звичайна сіль має LD50 3000 міліграмів на кілограм. Тобто для вбивства людини вагою 70 кг потрібно приблизно 210 000 міліграмів солі. Кофеїн має LD50 192 міліграми на кілограм, а ціанід натрію — 6,4 міліграма на кілограм.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Але існує ботулотоксин, який має LD50 1 нанограм на кілограм. Для того, щоб убити людину вагою 70 кг, знадобиться всього 0,00007 міліграма ботулотоксину. З такою високою токсичністю знадобиться всього 2 кг ботулотоксину, щоб убити всіх людей на Землі.

Рівень токсичності різних речовин залежить від того, як вони всмоктуються в організм. Наприклад, 1 грам ботулотоксину може вбити 14 тис. осіб під час вживання всередину, але під час ін'єкції тієї ж дози цифра зростає до 8,3 млн осіб.

Лише однієї молекули цієї речовини вистачить, щоб зупинити роботу одного нейрона в тілі людини. Річ у тім, що ботулотоксин є найпотужнішим із відомих нейротоксинів. Він трапляється в погано законсервованій їжі, у ранах на шкірі та косметичних ін'єкціях.

Ботулотоксини виробляють бактерії Clostridium botulinum, які в умовах низького вмісту кисню можуть виробляти низку токсинів. Саме ці токсини вражають нервову систему, а не самі бактерії.

Спори C. Botulinum зазвичай трапляються в ґрунті, морській або річковій воді, але тільки в середовищі з низьким вмістом кисню вони стають справді небезпечними. Таким чином найчастіше ці токсини можна зустріти в консервованій їжі. Їх також можна знайти в їжі, яка зберігалася або готувалася з порушенням правил. Важливо пам'ятати, що небезпечні токсини в їжі знищуються високими температурами під час готування.

Як і всі нейротоксини, ботулотоксини паралізують нервові клітини, порушуючи їхні сигнали. Харчовий ботулізм може спричинити параліч і дихальну недостатність, стомлюваність, запаморочення, слабкість і утруднення мовлення. Але всі ці симптоми проявляються протягом 12-36 годин після впливу, тому рівень смертності високий — близько 5-10% смертельних випадків. Попри це, випадки ботулізму дуже рідкісні й піддаються лікуванню, якщо діагностовано на ранній стадії.

Саме завдяки своїм паралізуючим властивостям C. Botulinum високо цінується в косметології, де він відомий під назвою Botox. Під час косметичних процедур використовується сильно розбавлений ботулінічний нейротоксин типу A (onabotulinumtoxin A.). Його вперше застосували 1981 року для лікування косоокості. Пізніше нейротоксин почали широко застосовувати в усьому світі для профілактики зморшок і боротьби зі старінням.

Нагадаємо, вчені пояснили, як люди помирають, скуштувавши японський рибний делікатес. Кулінарні критики припускають, що насправді нейротоксин риби фугу надає їжі "приємне відчуттям оніміння" за яке можна померти.

Джерело матеріала
loader
loader