Time розповів про "прохолодні" відносини між Камалою Гарріс та Зеленським
Time розповів про "прохолодні" відносини між Камалою Гарріс та Зеленським

Time розповів про "прохолодні" відносини між Камалою Гарріс та Зеленським

Віцепрезидентка США Камала Гарріс у лютому 2022 року, за лічені дні до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, відхилила запропоновану українською стороною ідею превентивних санкцій проти Москви.

Про це йдеться в матеріалі газети Time, повідомляє "Європейська правда".

Автор статті Саймон Шустер розповідає про зустріч Гарріс і Володимира Зеленського на полях Мюнхенської безпекової конференції у 2022 році.

Обидва співрозмовники тоді погодились, що напад Росії з великою ймовірністю станеться найближчим часом.

Зеленський закликав США ввести превентивні санкції проти Росії, стверджуючи, що це змусить Владіміра Путіна переглянути своє рішення про вторгнення, а також надати Україні всю необхідну зброю – зокрема зенітні системи, винищувачі та артилерію.

За словами присутніх українських посадовців, Гарріс відкинула обидві пропозиції.

Як пояснив співрозмовник Time у Білому домі, США вважали загрозу санкцій ефективнішим засобом стримування, аніж їхнє запровадження, а надання Україні зброї могло б зміцнити переконання Путіна в тому, що Україна є "державою-клієнтом НАТО".

"Віцепрезидентка Гарріс була рішучим прихильником тривалої підтримки України з боку США і неодноразово висловлювала непохитну прихильність підтримці народу України, який захищається від жорстокої агресії Росії", – додав він.

У статті Time стверджується, що саме зустріч 2022 року "задала тон у відносинах" Зеленського та Гарріс, "які ніколи не були особливо теплими" (хоча не пояснюється, чому саме).

Згадується, що віцепрезидентка ніколи не була в Україні, зокрема й після повномасштабного вторгнення, хоча зустрічалась із українським президентом шість разів, востаннє – на полях Глобального саміту миру у Швейцарії в червні.

"Під час зустрічей з українськими посадовцями в останні роки вона справді виявляла співчуття до їхньої долі, як сказав один з них, "але я б назвав це формальним співчуттям, відповідно до протоколу", – пише Саймон Шустер.

Нині Камала Гарріс, як відомо, має стати кандидаткою в президенти США від Демократичної партії та має шанси перемогти на виборах, обійшовши Дональда Трампа.

Джерело матеріала
loader
loader