Конверт надії: як стати донором кісткового мозку в Україні і врятувати чиєсь життя
Конверт надії: як стати донором кісткового мозку в Україні і врятувати чиєсь життя

Конверт надії: як стати донором кісткового мозку в Україні і врятувати чиєсь життя

Навіть один конверт може змінити все для пацієнта, який хворіє раком крові. Спільний проєкт Українського реєстру донорів кісткового мозку та "Нової пошти" допомагає рятувати життя, даруючи людям надію. І все це відбувається завдяки доставці звичайного паперового конверта.

Кожні 35 секунд у світі і кожні 60 хвилин в Україні звучить діагноз – рак крові. Половина пацієнтів – діти. Для тих, хто зіткнувся з цією хворобою, трансплантація кісткового мозку часто є останнім шансом на порятунок. Але без донора вона неможлива.

Роль донорів кісткового мозку

Донор – це людина, яка на 100% збігається по ДНК з пацієнтом, генетичний близнюк. Сьогодні на 8 млрд людей на планеті відомо лише 50 млн таких комбінацій. Тому кожен донор – на вагу золота!

В Україні реєстр донорів кісткового мозку діє з 2018 року. Його створення відразу підтримала компанія "Нова пошта" і взяла на себе доставку тест-наборів. Це – основний метод наповнення реєстру. За 6 років було відправлено 14 тисяч конвертів і в кожному з них – шанс на нове життя для людини, яка хворіє раком крові.

Відтак Український реєстр донорів кісткового мозку зареєстрував майже 13 тисяч потенційних донорів і знайшов рятівників для 141 пацієнта. 3 2020 року завдяки існуванню реєстру, українські пацієнти можуть отримувати необхідну допомогу вдома, не виїжджаючи за кордон для дороговартісного лікування.

Чому потрібні нові донори

Щоб знайти рятівників для всіх українських пацієнтів, потрібно зареєструвати 1 000 000 донорів до 2032 року. А очікування на збіг ДНК може тривати як місяці, так і роки.

Наприклад, 27-річний Богдан з Черкащини чекав на свого донора 15 років. Хлопець об’їздив багато країн у пошуках порятунку, але сумісного донора не було в жодній країні світу. Тільки у 2024 році американка, яка щойно зареєструвалася, підійшла Богдану як донор і без сумніву подарувала свої клітини українському пацієнту. Щоб привезти клітини є 72 години з моменту донації і незважаючи на труднощі логістики, все вдалось. Богдану зробили трансплантацію, тепер хлопець має свій другий День народження.

"Ми запрошуємо всіх свідомих українців приєднуватися до важливої ініціативи. Це легко. Адже 350 мл вашої крові можуть врятувати життя, – говорять у "Новій пошті".

Як стати донором і як відбувається донація

Для реєстрації потрібно:

  1. Заповнити анкету на сайті ubmdr.org
  2. Отримати конверт у найближчому відділенні "Нової пошти"
  3. Зробити мазок з внутрішньої сторони щоки
  4. Відправити конверт для типування ДНК, доставку Нова пошта здійснює власним коштом

Далі на вас чекатиме період очікування і якщо вам зателефонують з реєстру та запропонують врятувати життя людини з раком крові, то це дійсно диво.

Конверт надії: як стати донором кісткового мозку в Україні і врятувати чиєсь життя

Процес донорства:

  1. Опитування по телефону
  2. Вам потрібно буде прийти в лабораторію вашого міста для здачі аналізу крові
  3. Вас запросять для повного обстеження в лікарню "Охматдит"
  4. Після того, як буде визначено, що всі аналізи в нормі, і донорство не несе шкоди в першу чергу для самого донора, вас запросять на донацію.

У 80% випадків донація кісткового мозку (гемопоетичних стовбурових клітин) відбувається так: вам ставлять катетер, який відфільтровує стовбурові клітини, а кров повертає назад. Ця процедура триває 3-5 годин. Другий вид донації – це донація кісткового мозку з тазової кістки, яка відбувається під наркозом і триває до 60 хвилин. Одразу після донації, ви зможете повернутися додому з усвідомленням, що ви подарували комусь шанс на життя.

Наприклад, трирічній Меланії. Життя її родини змінилося назавжди, коли батьки дізнались про недостатність у дівчинки кісткового мозку. "Нам одразу сказали про трансплантацію. Це надало надії, незважаючи на страх", – згадує мама.

Конверт надії: як стати донором кісткового мозку в Україні і врятувати чиєсь життя

Для Меланії знайшли рятівника в реєстрі й у травні дівчинці зробили трансплантацію. Тепер вона мужньо переносить лікування.

Що важливо знати донорам

Донорство кісткового мозку є безкоштовним та анонімним. Доставку тест-наборів власним коштом робить Нова пошта. Реєстрацію потенційного донора покриває UBMDR і внески благодійників.

Це не лише допомога тим, хто зараз чекає на порятунок, а й інвестиція у здоров’я нації. Приєднуйтесь до великого руху свідомих донорів.

Джерело матеріала
loader
loader