Дослідники вважають, що нещодавно розроблений перець під назвою Pepper X є найгострішим.
Деякі люди відчувають особливе задоволення, поглинаючи дуже гостру їжу. Як правило, для досягнення такого ефекту використовують перець чилі, і тепер учені вважають, що створили найгостріший перець у світі, пише IFLScience.
Новий "продукт із пекла" отримав назву Pepper X і був вирощений Едом Каррі з PuckerButt Pepper Company. Нещодавно він був удостоєний рекорду Гіннесса, побивши попередній рекорд, встановлений відомим у всьому світі перцем чилі Carolina Reaper.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Відомо, що його гострота за шкалою Сковілла (SHU) досягла 2 693 000 одиниць, як показали випробування. Для порівняння, гострота Carolina Reaper, який також був вирощений Каррі, в середньому становила 1 569 300 SHU. У результаті 2013 року його внесли до Книги рекордів Гіннесса як найгостріший перець чилі у світі, але тепер цей рекорд побито. Водночас гострота хабанеро за шкалою Сковіла становить лише 100 000-350 000 SHU, тоді як халапеньйо — 4000-8500 SHU.
Зазначимо, що шкала Сковілла вимірює інтенсивність перцю чилі та інших гострих продуктів, визначаючи наскільки розбавленим має бути розчин, щоб нейтралізувати гостроту. У випадку з новим Pepper X знадобиться 2,7 мільйона чашок цукрової води, щоб усунути біль, що міститься в одній чашці екстракту цього перцю чилі.
Дослідники зазначають, що, як і інші перці чилі, Pepper X отримує свою гостроту від молекули капсаїцин, що активує больові рецептори в роті та горлі під час потрапляння в організм людини. Вчені припускають, що спочатку рослини використовували капсаїцин як засіб для відлякування потенційних хижаків, проте люди в якийсь момент оцінили "гострі приправи" і почали використовувати спеції для приготування гострої їжі.
Капсаїцин, як правило, міститься в тканинах, що оточують насіння перцю, відомих як плацента. У Книзі рекордів Гіннесса зазначено, що перець Pepper X такий гострий через свою вигнуту і ребристу форму, що збільшує місце для росту плаценти. Це пояснює те, як у перці виявилося так багато капсаїцину.
Каррі не продає самі перці та насіння Pepper X, а тому єдиний спосіб спробувати його на смак — купівля гострих соусів, які він же і виробляє. За словами самого Каррі, йому знадобилося 10 років схрещування Carolina Reapers з іншими "жорстоко гострими" перцями на своїй фермі у Форт-Міллі, Південна Кароліна.
До слова, сам Каррі з'їв цілий Pepper X і описує свій досвід, як щось неймовірне. Творець провів цілу годину просто лежачи на мармуровій підлозі під дощем, знемагаючи від болю.
Раніше Фокус писав про те, що вчені виявили, що перець чилі здатний загоювати пошкоджені нерви.