CRH за крок до фінального рішення АМКУ щодо найбільшої угоди в будівельній галузі
CRH за крок до фінального рішення АМКУ щодо найбільшої угоди в будівельній галузі

CRH за крок до фінального рішення АМКУ щодо найбільшої угоди в будівельній галузі

Першого серпня завершився маркет-тест Антимонопольного комітету України (АМКУ) стосовно придбання міжнародною компанією CRH двох цементних заводів Buzzi.

Це передостанній крок на шляху до угоди, пише УНН.

Маркет-тест передбачав опитування споживачів, учасників цементного ринку та експертів. Цей інструмент АМКУ використовує нечасто, у випадках великих угод злиття та поглинання.

При цьому інвестор зберігає виробничі потужності, а також забезпечує рівні умови та ринкові ціні для споживачів будматеріалу. Окрім цього, CRH зобов’язується інвестувати в заводи, модернізувати виробництво, а також зберегти робочі місця, покращуючи умови праці для співробітників.

Вартість угоди – 100 мільйонів євро. Вона стане найбільшою інвестиційною угодою на будівельному ринку з часу повномасштабного вторгнення.

Наразі CHR володіє трьома цементними заводами в Україні. Це "Миколаївцемент", "Подільський цемент" та Одеський цементний завод.

За словами заступника міністра економіки України Володимира Кузьо, саме від готовності іноземного та українського бізнесу інвестувати у виробничий сектор залежить якість життя наших громадян.

"Іноземні інвестиції у будівельну галузь України є надважливими сьогодні, адже вони разом із стратегією фінансування будівництва житла та промислових потужностей опосередковано впливатимуть на економічне зростання. Відтак, попит на будівельні матеріали зростатиме, українські підприємства зможуть модернізувати потужності, а українці матимуть можливість отримати доступне житло та робочі місця", — підкреслює Кузьо.

Експерти зазначають, що потенційна угода є важливою для відбудови країни. Адже цемент є ключовим будівельним матеріалом і присутність іноземного інвестора, готового вкладатися у розвиток внутрішнього виробництва вже зараз, — запорука уникнення дефіциту в пік відбудови.

За словами директора одного з найбільших залізобетонних заводів України Хмельницькзалізобетон Валерія Корбута, "інвестиції та модернізація підприємств завжди підвищують конкуренцію на ринку. А це, в свою чергу, робить продукт більш якісним та доступним. Тому вже сьогодні важливо залучати інвестиції в цементну галузь, щоб бути готовими до відбудови".

Андрій Бойко, генеральний директор компанії KREISEL, що виробляє в Україні сухі будівельні суміші на основі цементу, коментує:

"Як німецька компанія, ми на власному досвіді знаємо, як складно зараз інвестувати, але це дуже важливо робити вже сьогодні. Важливо бути готовими до того моменту, коли почнеться відбудова. Тому саме зараз — ідеальний час для модернізації та збільшення потужностей. Я дуже вітаю міжнародні інвестиції і я прихильник інвестицій саме у виробництво в Україні, в розвиток так званого "економічного націоналізму". Це означає, що компанії, які приходять в Україну, особливо якщо це міжнародні компанії, як наша, приносять нові технології, нову якість, створюють робочі місця".

CRH — міжнародна група компаній з головним офісом в Ірландії, один з найбільших у світі виробників будівельних рішень та матеріалів. В Україні вона працює під брендом CEMARK. З 1999 року компанія інвестувала близько 500 мільйонів доларів в Україні. Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення CRH вклала 80 мільйонів доларів, в тому числі 34 мільйони у зведення цементного терміналу на Київщині. У 2022 році CRH зробила найбільшу в Україні корпоративну пожертву через ЮНІСЕФ у розмірі понад 1 млн доларів.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader