"Не можна постійно суперечити спільній лінії ЄС": в Фінляндії і Німеччині дорікнули Орбану за нові загравання з РФ
"Не можна постійно суперечити спільній лінії ЄС": в Фінляндії і Німеччині дорікнули Орбану за нові загравання з РФ

"Не можна постійно суперечити спільній лінії ЄС": в Фінляндії і Німеччині дорікнули Орбану за нові загравання з РФ

В урядах Німеччини та Фінляндії розкритикували прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який після зустрічі з диктатором Путіним вирішив впускати росіян у країну без додаткової перевірки. Там закликали Єврокомісію розглянути так званий візовий виняток для мешканців країни-агресора.

Так, прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що до діяльності Угорщини потрібно "поставитися з усією серйозністю". Його слова процитувало видання yle у неділю, 4 серпня.

Політик вважає, що ЄК має розглянути візовий виняток, наданий Угорщиною росіянам, та вжити відповідних заходів. Крім того, він сказав, що дії Будапешта на посаді голови ЄС також необхідно піддати критичній оцінці

"Діяльність Угорщини на посаді голови також має оцінюватися дуже критично. Неможливо постійно суперечити спільній лінії ЄС. Щодо цього потрібно зайняти жорстку позицію", – наголосив Орпо.

Він додав, що Фінляндія діє у цьому питанні у співпраці з іншими країнами ЄС.

Міністр внутрішніх справ німецької землі Бранденбург Міхаель Штюбген зі свого боку закликав посилити прикордонний контроль на всіх кордонах ЄС з Угорщиною, T-online.

За його словами, європейські договори дозволяють здійснювати прикордонний контроль у виняткових ситуаціях.

"Так само як ми робимо з Польщею та Чехією, такі країни, як Австрія, Хорватія, Словаччина та Румунія, мали б робити те саме. Неприйнятно, щоб країна ЄС дозволяла росіянам в'їжджати в країну фактично безконтрольно", – зауважив міністр.

Глава МВС Німеччини Ненсі Фезер зі свого боку зазначила, що ризик російського шпигунства та саботажу є високим і став ще гострішим з початком війни Росії проти України, тому країни ЄС мають посилити захист, а не навпаки створювати "потенційні шлюзи" для шпигунів і диверсантів.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після зустрічі з Путіним вирішив впускати росіян до країни без додаткової перевірки. Таким чином, через Угорщину до ЄС можуть потрапити тисячі росіян, серед яких можуть бути шпигуни та диверсанти.

– Європейська комісія зажадала від Угорщини пояснити, як країна планує спрощувати в'їзд громадянам Білорусі та Росії та наскільки це відповідає вимогам Шенгенської зони. Там нагадали, що Росія є абсолютною загрозою для всього Європейського Союзу.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader