10 продуктів, які впливають на розвиток раку простати
10 продуктів, які впливають на розвиток раку простати

10 продуктів, які впливають на розвиток раку простати

А чи знали ви, що приблизно у 1 із 7 американських чоловіків віком понад 65 років протягом життя діагностують рак простати? Цю статистику можна пояснити раціоном, який особливо популярний у цій країні.

Що саме провокує розвиток цього захворювання та чого варто уникати у раціоні, щоб не стати жертвою рак, дізнавались в Eat This, Not That! Уникайте цю їжу та подбайте про збалансований раціон вже зараз.

Продукти, що провокують розвиток раку простати

Червоне м’ясо. Часте споживання червоного м’яса може підвищити ризик раку простати через хімічні сполуки, які утворюються при високих температурах. Рекомендується обмежити споживання червоного м’яса до трьох порцій по 85 грамів на тиждень.

Молоко. Хоча кальцій важливий для здоров’я кісток, надмірне споживання молочних продуктів може бути пов’язане з підвищеним ризиком раку простати. Це може бути через зниження рівня 1,25-дигідроксивітаміну D3, який захищає від ракових клітин простати.

Добавки цинку. Будьте обережні з високими дозами вітамінів. Дослідження вказує, що надмірне споживання цинку може збільшити ризик раку простати.

Алкоголь. Не потрібно відмовлятися від улюблених напоїв повністю. Однак, вживання понад 20 напоїв на тиждень може збільшити ризик розвитку прогресуючого раку передміхурової залози.

Їжа, що зменшує ризик захворювання

Помідори. Помідори захищають від раку передміхурової залози завдяки лікопіну, який є потужним антиоксидантом. Приготовані помідори краще засвоюються організмом, тож додайте їх до своїх страв, а також не забувайте про кавуни та рожеві грейпфрути, які є джерелом лікопіну.

Фрукти. Включайте якомога більше різних фруктів у свій раціон. Наприклад, яблука, абрикоси та сливи, багаті на клітковину та поліфеноли, що можуть суттєво зменшити ризик розвитку ракових клітин.

Овочі. Овочі так само як фрукти здатні зменшити ризик раку простати. Додайте овочі до яєць, салатів або перекусів.

Хрестоцвіті овочі. Хрестоцвіті овочі, такі як броколі, цвітна капуста та капуста брюссельська, містять ізотіоціанати, які борються з раком, захищаючи клітини від пошкодження ДНК і запобігаючи утворенню пухлин. Спробуйте обсмажити броколі з оливковою олією, часником і червоним перцем для смачного та корисного гарніру.

Зелений чай. Зелений чай не тільки прискорює метаболізм і покращує пам’ять, але й містить антиоксидант EGCC, який може захистити клітини від вільних радикалів і допомогти в блокуванні шляхів росту ракових клітин. Спробуйте зелений чай замість кави після обіду для додаткових переваг для здоров’я.

Ферментована соя. Соєві продукти, такі як тофу і соєве молоко, можуть допомогти знизити ризик раку простати завдяки фітоестрогенам, які змінюють гормональний баланс. Вони містять рослинні сполуки, що можуть знижувати рівень простатичного специфічного антигену (ПСА), що є показником ризику раку простати.

РанішеOBOZ.UA розповів, яка їжа може погіршити чоловіче здоров'я.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader