Є різні випадки: чи потрібно проходити ВЛК людям з інвалідністю
Є різні випадки: чи потрібно проходити ВЛК людям з інвалідністю

Є різні випадки: чи потрібно проходити ВЛК людям з інвалідністю

Особливості процесу призову розповіли в територіальному центрі комплектування (ТЦК), а також адвокати Катерина Аніщенко і Роман Сімутін, які спеціалізуються зокрема і на питаннях мобілізації.

Чи повинні люди з інвалідністю проходити ВЛК

В одному з районних ТЦК Києва журналісти запитали, чи потрібно особам з інвалідністю (якщо вона отримана після 24 лютого 2022 року) проходити ВЛК.

Наявність посвідчення про інвалідність само по собі дає право на відстрочку,
– лаконічно відповіли в ТЦК.

Водночас адвокатка Катерина Аніщенко зазначила, що в законі дуже розпливчато прописано те, що в разі сумнівів в інвалідності людину можуть направити на ВЛК.

Що робити людям, які мають інвалідність? Я вважаю, що людям, які мають групу інвалідності (2 або 3), не треба йти на ВЛК, тому що є постанова Кабміна, в якій зазначено, що особа, яка має право на відстрочку від мобілізації або не підлягає мобілізації, не повинна проходити ВЛК. Змін до цієї постанови внесено не було,
– наголосила юристка.

Вона додала. що якщо у військовозобов’язаного взагалі немає військового квитка, але є інвалідність, то його ймовірно направлять на ВЛК.

Щоб отримати військовий квиток – потрібно пройти ВЛК. Але якщо є військовий квиток навіть радянського зразка, то його не мають права направляти на військово-лікарську комісію,
– підсумувала Катерина Аніщенко.

За словами адвоката Романа Сімутіна, ті, хто отримав інвалідність навіть після 24 лютого 2022 року не зобов'язані йти на проходження ВЛК.

До лютого (2025 року, – 24 Канал) повинні пройти ті, кого раніше було визнано обмежено придатним. Зараз такого статусу не існує. А ті, хто має групу інвалідності – вони взагалі мають право на відстрочку. ВЛК не має ніякого відношення до МСЕК. У них різні критерії. Ті, хто має групу інвалідності можуть підлягати мобілізації тільки за згодою,
– сказав він.

До слова, раніше у Генштабі ЗСУ запропонували дозволити військовим частинам проводити рекрутинг без участі ТЦК та СП.

Теги за темою
Новини України
Джерело матеріала
loader
loader