Моркву і буряки на грядках слід викопувати вчасно і правильно, щоб коренеплоди повністю дозріли. Водночас вони не повинні переростати. Час збирання буряків та моркви залежить від кількох чинників. Про це повідомляє Gazeta.ua, пише agronews.ua.
Щоб визначити, коли краще збирати моркву та буряки, потрібно звертати увагу на сорту, клімат, погоду та зовнішній вигляд овочів.
Викопувати їх слід відразу після дозрівання. Якщо зробити це раніше або пізніше, то коренеплоди не наберуть або втратять соковитість, позбудуться частини поживних речовин. Якщо ж їх перетримати, почнуть тріскатися.
Щоб визначити, що овочі вже можна копати, слід, зокрема, орієнтуватися на їхній сорт.
Морква і буряк бувають ранніми, середньостиглими та пізніми. Ранні сорти, як правило, можна викопувати вже у червні. Середньостиглі – наприкінці серпня-на початку вересня, а пізні – наприкінці вересня.
Взимку найкраще зберігаються саме пізні сорти. Якщо дотримуватися належних умов, вони можуть якісно зберігатися до нового врожаю.
Час збирання також залежить від клімату. У середній кліматичній зоні пізні сорти прибирають наприкінці вересня, у північних регіонах – на місяць раніше, а в південних – аж у середині жовтня.
Багато чого залежить і від погоди. Якщо осінь тепла, то копати коренеплоди можна пізніше на тиждень-два. Якщо ж рано починаються заморозки – потрібно викопати овочі раніше.
Досвідчені городники радять прибирати моркву і буряк, коли температура буде близько 5°С. Тоді вони припиняють рости. Викопати овочі слід до перших заморозків, інакше вони почнуть загнивати й погано зберігатимуться.
Можна також орієнтуватися на зовнішній вигляд коренеплодів. Якщо нижнє листя почало сохнути і жовтіти, овочі можна викопувати. Ця ознака найточніше вказує на терміни збирання.
Овочі довше зберігатимуться, якщо їх правильно зібрати. Копати коренеплоди потрібно в суху погоду, краще ввечері, адже морквина і буряк удень накопичують цукор, а вночі його витрачають. Тому ввечері вони будуть солодшими. Вибирати овочі можна руками, але якщо ґрунт щільний, то потрібно підкопати спочатку вилами.
Бадилля потрібно відразу видаляти. Його можна викрутити руками або обрізати. Інакше коренеплоди почнуть в’янути. Овочам потрібно дати обсохнути годину – дві, а потім очистити від землі руками.
Після цього моркву і буряк потрібно розкласти в темному, але провітрюваному приміщенні на добу, а потім закладати на зберігання в льох. На зимівлю потрібно відбирати великі та щільні плоди, без ушкоджень або хвороб та не підгнилі. Дрібні овочі, криві та пошкоджені краще переробити або з’їсти якнайшвидше.