На Хмельниччині зафіксовано випадок ботулізму: як захиститися від хвороби
На Хмельниччині зафіксовано випадок ботулізму: як захиститися від хвороби

На Хмельниччині зафіксовано випадок ботулізму: як захиститися від хвороби

На Хмельниччині зафіксували перший випадок ботулізму у 2024 році. До лікарні потрапила жінка, яка отруїлась м’ясною консервою домашнього приготування. Про це Суспільному розповіла завідувачка відділення Хмельницької інфекційної лікарні Інна Гвоздовська.

«Пацієнтка потрапила до нас з вираженими проявами порушення дихання, зору, неможливість ковтати їжу: ні рідку, ні тверду, головокруття, двоїння в очах, сухість в роті, закрепи. Під час лікування зразу ж було введено гептавалентний протибутилінічний антитоксин і сьогодні ми маємо значне покращення стану пацієнтки», – сказала Гвоздовська.

Пацієнтка розповіла, що напередодні захворювання вона вживала домашню консервовану м'ясну тушкованку.

Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до летальних наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Лікарка зауважила, що не варто купувати продукти на стихійних ринках та продукти, які знаходяться в вакуумних упаковках.

На Хмельниччині зафіксовано випадок ботулізму: як захиститися від хвороби фото 1

Центр громадського здоров'я МОЗ України наголошує, щоб вберегтися від ботулізму варто уникати споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

До слова, протягом найближчих 5-10 років українцям, як і всім європейцям, слід бути готовими до пандемії кількох хвороб. Зокрема, йдеться про кір, грип, поліомієліт та холеру, попередив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Джерело матеріала
loader
loader