На Хмельниччині зафіксували перший випадок ботулізму у 2024 році. До лікарні потрапила жінка, яка отруїлась м’ясною консервою домашнього приготування. Про це Суспільному розповіла завідувачка відділення Хмельницької інфекційної лікарні Інна Гвоздовська.
«Пацієнтка потрапила до нас з вираженими проявами порушення дихання, зору, неможливість ковтати їжу: ні рідку, ні тверду, головокруття, двоїння в очах, сухість в роті, закрепи. Під час лікування зразу ж було введено гептавалентний протибутилінічний антитоксин і сьогодні ми маємо значне покращення стану пацієнтки», – сказала Гвоздовська.
Пацієнтка розповіла, що напередодні захворювання вона вживала домашню консервовану м'ясну тушкованку.
Лікарка зауважила, що не варто купувати продукти на стихійних ринках та продукти, які знаходяться в вакуумних упаковках.
Центр громадського здоров'я МОЗ України наголошує, щоб вберегтися від ботулізму варто уникати споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м'ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
До слова, протягом найближчих 5-10 років українцям, як і всім європейцям, слід бути готовими до пандемії кількох хвороб. Зокрема, йдеться про кір, грип, поліомієліт та холеру, попередив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Ігор Кузін.