Астрономи побачили, як формуються планети навколо подвійних зірок
Астрономи побачили, як формуються планети навколо подвійних зірок

Астрономи побачили, як формуються планети навколо подвійних зірок

Вивчення таких систем дає змогу побачити, як взаємодіють зірки в подвійній системі і як вони можуть спотворювати протопланетні диски.

На сьогоднішній день астрономи виявили вже понад 5000 екзопланет за межами Сонячної системи. Також вчені виявили протопланетні диски, а саме з них формуються всі планети. Такі диски нещодавно були виявлені у двох подвійних зоряних системах. Вивчення таких систем дає змогу побачити, як взаємодіють зірки в подвійній системі і як вони можуть спотворювати протопланетні диски, пише Universe Today.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Відкриття планет за межами Сонячної системи змінило наш погляд на Всесвіт і на те, як розвиваються зоряні системи. Першу підтверджену екзопланету було виявлено 1995 року і відтоді астрономи виявили вже понад 5000 планет. Серед них є як величезні газові гіганти, так і кам'янисті світи розміром із Землю. Також астрономи активно вивчали протопланетні диски, і тому розуміння формування планетних систем за минулі десятиліття покращилося.

Уже кілька років астрономи впевнені в тому, що протопланетні диски, які складаються з газу і пилу і оточують молоді зірки, є попередниками планетних систем. Незрозумілими залишаються умови, які дають змогу дискам існувати досить довго для формування планет, і що може призвести до їхнього раннього розсіювання.

Уже кілька років астрономи впевнені в тому, що протопланетні диски, які складаються з газу і пилу і оточують молоді зірки, є попередниками планетних систем
Фото: Universe Today

Учені з Національної радіоастрономічної обсерваторії США виявили протопланетні диски навколо молодих подвійних зірок — DF Tau і FO Tau. У першій системі зірки розділяє 14 астрономічних одиниць (середня відстань між Землею і Сонцем становить одну астрономічну одиницю), а в другій системі — 22 астрономічні одиниці. Для виявлення цих дисків астрономи використовували радіотелескоп ALMA, розташований у Чилі та телескоп Обсерваторії Кека (Гавайські острови).

За словами вчених, подвійні зірки ще не перебувають у головній послідовності, тобто ще не стали звичайними зірками, а є протозірками. Виявлені протопланетні диски, за словами вчених, надають чудову можливість вивчити їх і спробувати знайти відповіді на наявні запитання про їхню еволюцію.

На основі отриманих даних було створено ілюстрацію подвійних зоряних систем їхніх протопланетних дисків
Фото: Universe Today

Астрономи вивчили розміри дисків, структуру і нахил по відношенню до швидкості обертання зірок і напруженості магнітного поля, щоб спробувати зрозуміти складні процеси, що відбуваються в них. Подвійні зоряні системи, такі як DF Tau і FO Tau, є звичайним явищем, що робить їх прекрасним прикладом для вивчення.

DF Tau — це подвійна зоряна система, де зірки мають витягнуті орбіти. Астрономи виявили, що обидві зірки мають протопланетні диски, але один з них магнітно пов'язаний із зіркою, і вона ще забирає матеріал з диска для свого формування. Внутрішній диск, мабуть, значною мірою зруйнувався і відокремився від зірки, що швидко обертається. Це передбачає зв'язок між обертанням зірки і раннім розсіюванням диска. Розбіжність орбіт зірок і розташування дисків може вплинути на еволюцію останніх.

FO Tau трохи відрізняється, адже там протопланетні диски вирівняні з орбітою зірок. При цьому зірки мають помірні швидкості обертання і, мабуть, магнітно заблоковані зі своїми дисками.

За словами вчених, можливість визначити властивості диска в тісних подвійних зоряних системах знаменує собою крок вперед у розумінні формування планет.

Як уже писав Фокус, з'ясувалося, чому більшість планет у Чумацькому Шляху незаселені. Результати дослідження можуть мати радикальні наслідки для пошуку позаземного життя на довколишніх кам'янистих планетах.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader