Лимон на підвіконні: як виростити та коли сподіватися на перший врожай
Лимон на підвіконні: як виростити та коли сподіватися на перший врожай

Лимон на підвіконні: як виростити та коли сподіватися на перший врожай

Ми часто думаємо про цитрусові, як про рослини, котрі ростуть у далеких тропіках. Але правда полягає в тому, що лимон можна легко виростити у себе на підвіконні, і навіть отримати з нього врожай.

Як цього домогтись, розповіли експерти видання floristics.info. Зокрема, вони спробували виростити деревце сорту "київський великоплідний". І ось які поради дали за результатами.

Які умови потрібні лимону

Лимонне деревце полюбляє яскраве освітлення. Саме тому для нього краще обирати південне підвіконня. Також тропічним фруктам потрібна висока вологість повітря, а отже не завадить регулярне обприскування.

Частота поливу взимку для лимона становить 1-2 рази на тиждень. А влітку треба орієнтуватись на погоду – у сонячному місці та в спекотну погоду потреба рослини у воді суттєво зростає. Тому просто перевіряйте землю в горщику на дотик і поливайте, щойно вона підсохне.

Особливості догляду за лимоном

Якщо ви вирощуєте лимонне дерево вдома, ретельно стежте за станом його листя. Рослина вразлива до щитівок, тому регулярно перевіряйте її на появу цих шкідників. Експерти також радять періодично проводити деревцю профілактичні обприскування відповідними препаратами. Обробку рекомендується проводити раз на місяць.

Щоби ваш лимон формував багато бічних пагонів, потрібно прищипнути його верхівку. По мірі розростання дерева варто прищипувати і бічні гілки. Так ваша рослина добре розгалузиться.

Пересадку лимона бажано здійснювати способом перевалки з меншого горщика в більший. Виймайте дерево разом з комком ґрунту, намагаючись не порушити її, щоби не зашкодити кореням. Обов’язково кладіть на дно горщика шар дренажу.

Цвітіння та плодоношення лимона

Якщо ви хочете домогтись від свого лимона плодоношення, чекати доведеться досить довго – приблизно 7-9 років. Рослина набирається достатньо сил, коли досягає мінімум 80 см у висоту. Коли деревце досягне метрової висоти, можна буде залишати на ньому 1-2 плоди і з часом збільшувати їх кількість. До того будь-яку зав’язь, яка з’являтиметься на ній, потрібно буде видаляти. Домашній лимон буде витрачати забагато сил на її розвиток.

Сезон цвітіння рослини припадає на березень-квітень. Тоді лимонне дерево випускає тендітні білі квіти з чудовим свіжим ароматом. Дозрівають плоди лимону досить довго. Деяким сортам на це потрібно до 9 місяців. В зимовий сезон варто підсвічувати рослину фітолампою, щоби вона отримувала вдосталь світла.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як виростити вдома фінік з кісточки.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader