Названо найнебезпечніші країни ЄС для туристів на автомобілях
Названо найнебезпечніші країни ЄС для туристів на автомобілях

Названо найнебезпечніші країни ЄС для туристів на автомобілях

Автомобільний туризм в ЄС – надзвичайно поширене явище. Це швидка, комфортна та порівняно недорога альтернатива. Здавалося б, в Європі ідеальні дороги, тож хвилюватися не варто. Насправді до деяких популярніших місць відпочинку ведуть не зовсім безпечні маршрути.

Аналізуючи останні дані Європейської ради з безпеки на транспорті (ETSC), експерти визначили країни з найбільшою кількістю смертей на дорогах на мільйон жителів. Такі напрями відпочинку як Хорватія, Португалія та Італія, увійшли до десятки найнебезпечніших.

Згідно з дослідженням, у 2023 році кількість смертей на певних дорогах була на 79% вищою, ніж у середньому по ЄС. Болгарія визнана найнебезпечнішою країною в Європі для водіїв.

Названо найнебезпечніші країни ЄС для туристів на автомобілях

За межами столиці Софії багато мандрівників обирають варіант оренди автомобіля, щоб дослідити маловідомі маршрути. Але з розгалуженою залізничною мережею і доступними цінами в порівнянні з більшою частиною Європи, подорожувати Болгарією радять на потязі. Незважаючи на те, що потяги Болгарії дещо повільні та не надто комфортні, вони надійні та дешеві. Щоб відправитися в гірські хребти Ріла, Пірін і Родопи, краще обрати вузькоколійну залізницю Родоп.

Болгарія – не єдина європейська країна, яка відстає в безпеці дорожнього руху. За нею слідує Румунія, де в 2023 році на дорогах загинули 1545 осіб – це на 78% більше, ніж у середньому по ЄС. Румунія також має якісне залізничне сполучення з міжнародними маршрутами, зокрема до Болгарії та Угорщини.

На третьому та четвертому місцях – Сербія та Латвія, що мають на 66% більше смертей на дорогах. Громадський транспорт в Сербії і в Латвії дешевий і надійний. Нову лінію високошвидкісного поїзда, що з’єднує столицю Сербії Белград з Будапештом в Угорщині, планується продовжити в майбутньому до Скоп’є та Афін.

Названо найнебезпечніші країни ЄС для туристів на автомобілях

Гарячі точки відпочинку також були одними з найнебезпечніших для водіння: Хорватія опинилася на п’ятому місці (на 56% більше смертей на дорогах), за нею йдуть Португалія (на 32% більше) та Греція (на 31%).

Італія – на дев’ятому місці із 3094 смертельними випадками на дорогах у 2023 році або приблизно 54 на мільйон жителів. Це на 15% більше, ніж у середньому по ЄС. Далі йдуть Литва та Польща.

У 2023 році в ЄС було зафіксовано 20 418 смертей на дорогах, що становить 45,5 на мільйон жителів.

Раніше OBOZ.UA розповідав, які країни Європи не дуже гостинні до туристів – там навіть ввели обмеження.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader