Незаконна забудова нацпарку в Києві: оголошено підозру, землю повернули місту
Незаконна забудова нацпарку в Києві: оголошено підозру, землю повернули місту

Незаконна забудова нацпарку в Києві: оголошено підозру, землю повернули місту

Чотирьом підозрюваним у справі про самозахоплення ділянки Національного природного парку "Голосіївський" в Києві оголосили підозру. Якщо їх визнають винними, їм загрожуватиме дванадцяти років з конфіскацією майна.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора, де зазначили, що землі парку наразі вдалося повернути державі. Збитки, яких підозрювані завдали державі, оцінюють у понад 105 млн грн.

Наразі їм повідомлено про підозру у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 190 КК України). Санкція за таке правопорушення передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Що трапилось у Голосіївському парку?

"За даними слідства, учасники злочинної групи, до складу якої входили чинні та колишні службовці органів державного земельного кадастру, шахрайським шляхом заволоділи землями Національного природного парку "Голосіївський" площею 8 га. Для цього фігуранти використали підроблені документи, на підставі яких перереєстрували право власності на землю", – зазначили в Офісі генпрокурора.

Під час обшуків у підозрюваних вилучили оригінали документів. Це дозволило скасувати незаконну реєстрацію права власності на земельну ділянку і повернути її державі.

Йдеться про ресторан, який на території нацпарку побудувала сім'я колишнього начальника Святошинської районної міліції столиці Анатолія Миколайця. Він є бенефіціаром компанії ТОВ "Затишок і Ко", що проходить як обвинувачуваний у цій справі. Іншй обвинувачений – син ексміліціонера Дмитро Миколаєць.

Важливо, що землю під забудову Анатолій Миколаєць отримав за рішенням Брянківського міського суду Луганської області, яке відсутнє у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Попри це у 2016 році нерухомість внесли до державного реєстру Управління державної реєстрації.

Матеріали справи про незаконне захоплення ділянки землі у заповіднику передали до Святошинського районного суду в лютому 2023 року. Наразі вимоги прокуратури було виконано – звільнити земельну ділянку від самовільної забудови та повернути її громаді столиці.

Раніше OBOZ.UA повідомляв про обшуки у пов’язаних з головою правління НАК "Нафтогаз України" Олексія Чернишова людей. Слідчі підозрюють, що він міг незаконно передати під забудову земельну ділянку в Києві, коли був міністром розвитку громад та територій.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader