Зеленський вніс в Раду законопроєкт про множинне громадянство: які зміни він передбачає
Зеленський вніс в Раду законопроєкт про множинне громадянство: які зміни він передбачає

Зеленський вніс в Раду законопроєкт про множинне громадянство: які зміни він передбачає

У середу, 7 серпня, президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство. Документ зокрема визначає випадки, коли можна отримати множинне громадянство, він також стосується іноземців, які служили в українській армії або надавали їй допомогу.

Про це йдеться в картці законопроєкту, оприлюдненій  на сайті парламенту.

Проєкт закону також визначає підстави для втрати громадянства України. Серед інших причин для цього – добровільне набуття громадянства Росії.

У пояснювальній записці вказано, що цей закон допоможе забезпечити умови для повернення громадян, які вимушено покинули Україну через війну, а також зберегти ними українського громадянства. Окрім того, він  розширить можливості для набуття громадянства України деякими категоріями іноземців та людьми без громадянства.

Згідно із законопроєктом, множинність громадянства (підданства) допускається у таких випадках:

– одночасне набуття дитиною громадянства України та іншої держави за народженням;

– набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновлювачів-іноземців;

 – автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства унаслідок одруження з іноземцем;

– автоматичне набуття іншого громадянства громадянином України через законодавство іншої держави без отримання підтверджуючого документа;    спрощене набуття громадянства України іноземцями з держав, включених до відповідного переліку;

– набуття громадянином України громадянства держав, громадяни яких отримують українське громадянство у спрощеному порядку.

Водночас множинність громадянства не допускатиметься щодо людей, які мають громадянство Росії або іншої країни, визнаної Верховною Радою агресором або окупантом, а також держави, яка не визнає територіальну цілісність та суверенітет України. 

Окрім того, закон у разі прийняття має спростити  порядок набуття громадянства України іноземцями та людьми без громадянства, які проходять або проходили військову службу за контрактом у ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту чи у Нацгвардії України.

Як повідомляв OBOZ.UA,  про наміри внести на розгляд Ради проєкт закону про множинне громадянство президент Володимир Зеленський повідомив під час свого відеозвернення 22 січня до Дня Соборності. Він наголосив, що  документ дозволить мати українське громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу. Звісно, крім громадян країни-агресора РФ.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader