Зеленський вніс до верховної ради ще один законопроєкт щодо множинного громадянства
Зеленський вніс до верховної ради ще один законопроєкт щодо множинного громадянства

Зеленський вніс до верховної ради ще один законопроєкт щодо множинного громадянства

Зеленський вніс до верховної ради ще один законопроєкт щодо множинного громадянства

Президент сподівається, що ухвалення цього законопроєкту допоможе зменшити негативні наслідки демографічної кризи в Україні.

Від президента України Володимира Зеленського у середу, 7 серпня, подали до Верховної Ради законопроєкт “про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення реалізації права на набуття та збереження громадянства України”. Він дозволить запровадити в державі інститут множинного громадянства. Про це свідчить картка законопроєкту №11469. 

У пояснювальній записці зазначається, що ухвалення цього законопроєкту, серед іншого, допоможе зменшити негативні наслідки демографічної кризи в Україні внаслідок збройної агресії РФ.

Також законопроєктом передбачено спрощення порядку набуття громадянства України та удосконалення регулювання статусу іноземців, які проходять військову службу за контрактом Сила оборони. 

У законопроєкті Зеленський пропонує дозволити множинність громадянства у таких випадках:

  • одночасне набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави;
  • набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновлювачів-іноземців;
  • автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства після одруження з іноземцем;
  • автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства згідно з законодавством іноземної держави, якщо цей громадянин не отримав документ, який підтверджує наявність у нього іноземного громадянства;
  • спрощене набуття громадянства України для іноземців, що є громадянами держав, які входять до переліку тих, хто може отримати громадянство у спрощеному порядку;
  • набуття громадянином України громадянства держав з переліку тих, чиї громадяни спрощено набувають громадянство України.

Водночас множинність громадянства не допускається стосовно особи, яка має громадянство держави-агресорки або держави, яка не визнає територіальну цілісність та суверенітет України.

Нагадаємо, Володимир Зеленський 2021 року вніс до Верховної Ради пакет з чотирьох законопроєктів, які стосувалися подвійного громадянства. Жоден з цих документів у залі Верховної Ради так і не розглянули. Детальніше про минулі ініціативи президента читайте у статті Володимира Кравченка «Подвійне громадянство в Україні: що потрібно знати про ідеї Зеленського», а також у матеріалі  Інни Ведернікової «Подвійне громадянство: стежте за руками».

Джерело матеріала
loader
loader