Україною шириться новий штам COVID-19 FLiRT: лікар-імунолог сказав, хто в групі ризику
Україною шириться новий штам COVID-19 FLiRT: лікар-імунолог сказав, хто в групі ризику

Україною шириться новий штам COVID-19 FLiRT: лікар-імунолог сказав, хто в групі ризику

Нещодавно стало відомо про поширення нового субваріанту коронавірусу FLiRT в Україні. Його симптоми не відрізняються від попередніх варіантів, хіба що рідше втрачається здатність відчувати смак та запах.

Про це в коментарі OBOZ.UA сказав лікар-імунолог Андрій Волянський. Він зазначив, що FLiRT – це не один, а ціла група штамів, які кодуються KP1, KP2, KP3. Всі вони походять від JN1 (Jenna).

Найбільш розповсюдженим у світі з початку літа є штам КР2.

Які групи населення вразливі до FLiRT

Вразливими стандартно є люди похилого віку та ті, хто має хронічні хвороби, які не хворіли на COVID-19 впродовж останніх двох років. 

Вони, каже лікар, можуть зробити бустерне щеплення та використовувати маску. 

Чи залежить захворюваність від вакцинації

Перелічені штами KP1, KP2, KP3, які обʼєднують у групу FLiRT, можуть викликати захворювання на коронавірус як у вакцинованих, так і в тих, хто не робив щеплення.

Найчастіше хвороба виникає в тих, хто не хворів на Омікрон-варіанти впродовж двох останніх років. 

Як повідомляв OBOZ.UA:

– В Україні станом на 5 серпня було зафіксовано три випадки субваріанта коронавірусу FLiRT – два у Києві та один в Івано-Франківській області.

– У Івано-Франківській області померла 80-річна жінка, яка хворіла на новий штам COVID-19 FLiRT. Вона мала й супутні захворювання, але основним діагнозом була коронавірусна хвороба.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader