Шинка — це м'ясна заготовка із задньої ноги свині. Свинячу шинку шпигують часником, натирають сіллю та перцем і запікають або коптять. На ринках цей продукт продається із величезною розбіжністю в ціні. Його можна придбати як за 50, так і за 1050 гривень.
Чому ж існує така різниця в ціні, розбирався журналіст Костянтин Грубич. У своєму Facebook він також пояснив, як у домашніх умовах перевірити, чи ви придбали справжню шинку.
Звісно ж, ціна залежить від якості продукту. Але у питанні шинки виявилось, що далеко не вся вона готується за класичною технологією із цілого шматка м’яса. Олена Сидоренко, професорка, експертка з якості продуктів, стверджує, що зараз можна придбати шинку, що є " харчовою композицією", у склад якої входять різноманітні добавки, наприклад м'ясо механічного обвалювання, ароматизатори тощо.
Експертка також говорить, що шматок якісної готової шинки просто не може поштувати дешевше шматка сирого м’яса, яке на ринку продається в середньому по 180 грн. Тобто і готова шинка не може коштувати менше.
Ну і звісно ж, чим менше складників містить готова шинка, тим якіснішою вона буде. Склад самого м’яса повинен бути не меншим, ніж 80%. Ну а для того, щоб перевірити, що ви придбали дійсно якісний продукт, є чудовий спосіб – йод. Варто просто капнути на шматочок відрізаного ковбасного виробу кілька крапель йоду і почекати 2-3 хвилини. Якщо йод посиніє чи почорніє - то в продукті багато крохмалю.
На OBOZ.UA є багато рецептів страв із шинкою:
- Салат з виноградом та шинкою
- Пиріг з шинкою та сиром
- Крокети з шинкою