Чому лосось на вашій тарілці може бути небезпечним: 8 причин уникати штучної червоної риби
Чому лосось на вашій тарілці може бути небезпечним: 8 причин уникати штучної червоної риби

Чому лосось на вашій тарілці може бути небезпечним: 8 причин уникати штучної червоної риби

Дикий лосось відомий своїми корисними властивостями, особливо для серця, завдяки високому вмісту омега-3 жирних кислот та білка, що сприяє зниженню ваги. Однак нові дослідження підіймають серйозні питання щодо якості лосося, який ми часто споживаємо.

Більшість риби, яку ми бачимо на своїх тарілках, вирощується на рибних фермах, де умови далеко не відповідають ідеальним стандартам. Від штучного фарбування до додавання шкідливих кормів – вирощений лосось може становити значно більшу загрозу, ніж ви уявляєте. Видання eatthis.com виділило вісім причин, чому слід бути обережним із вживанням фермерського лосося.

Штучне фарбування

Природний рожевий колір дикого лосося зумовлений харчуванням креветками та крилем. На відміну від цього, лосось, вирощений на фермах, споживає корм у вигляді гранул, виготовлених з меленої риби та сої, через що його м’ясо природно набуває бежевого відтінку. Щоб риба виглядала привабливо, до корму додають барвники, які змінюють колір м’яса зсередини.

Фермери використовують спеціальні смужки SalmoFan для вибору бажаного відтінку м’яса: від світло-рожевого до яскраво-червоного. Судові позови останніх років змусили деякі супермаркети маркувати упаковки вирощеного на фермах лосося як "з додаванням кольору".

Курячий послід

Щоб знизити витрати, фермери додають до корму наповнювачі, такі як курячий послід (екскременти) та гідролізат курячого пір’я. Це економить кошти, але додає небезпечні речовини до раціону риби, які в підсумку потрапляють на наші столи.

Небезпечний вміст жиру

Більш корисними вважаються продукти з високим вмістом омега-3 та низьким вмістом омега-6. Ці жирні кислоти мають важливе значення, оскільки омега-3 бореться із запаленням, а омега-6 сприяє його розвитку.

Дикий лосось з Аляски багатий на омега-3, тоді як вирощений на фермах лосось містить значну кількість омега-6 через додавання сої до корму. Внаслідок цього, вирощений лосось може містити до 1900 мг омега-6, що негативно впливає на баланс жирних кислот і загалом на здоров'я.

Дефіцит важливих вітамінів

У вирощеному на фермах лососі лише четверта частина вітаміну D порівняно з диким. Цей вітамін важливий для підтримки здоров'я кісток та зниження ризику серцево-судинних захворювань. Обираючи дикого лосося, ви забезпечуєте себе значно більшою кількістю поживних речовин.

Agent Orange у складі

Після аналізу 700 лососів, куплених у різних магазинах від Единбурга (Шотландія) до Сіетла (США), команда під керівництвом Рональда Хайтса, доктора філософії з Університету Індіани, виявила, що вирощений лосось містить у вісім разів більше хімічних речовин, що викликають рак, у порівнянні з диким.

Крім того, у вирощеному лососі можуть міститися діоксини з гербіцидів, такі як Agent Orange, що ще більше підвищує ризик для здоров'я.

Морські воші

Фермерські лососеві господарства часто стають розплідниками огидних комах під назвою морські воші, які паразитують на рибі. Для боротьби з ними фермери додають у корм токсини, такі як Slice або ермамектин бензоат.

Ці пестициди також застосовуються для знищення соснових жуків на деревах. Дослідження показують, що при введенні щурам і собакам, ці речовини викликають тремор, погіршення стану хребта та м’язову атрофію. У людей вони також можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям.

Солітери

У Чилі, де вирощується більшість фермерського лосося, молодняк риби (смолт) розводять у прісноводних озерах замість інкубаторів. Це призводить до зараження риби паразитами ще до того, як вона потрапляє в океан.

Споживання сирого вирощеного лосося може призвести до інфікування кишковими паразитами.

Поради експертів

З огляду на високу концентрацію забруднюючих речовин у вирощеному лососі, доктор Хайтс та його команда дійшли висновку, що "більшість фермерського лосося слід споживати один раз на місяць або навіть рідше".

Щодо шотландського лосося, експерти рекомендують вживати його не більше трьох разів на рік, щоб уникнути впливу небезпечних хімікатів, що можуть спричиняти рак.

Раніше OBOZ.UA писав, яку рибу варто додати до свого раціону.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader