Крихітні фрагменти мікропластику проникають глибоко всередину нашого організму у значних кількостях, в основному через їжу та напої. Нещодавно вчені знайшли простий та ефективний спосіб їх видалення з води.
Команда з Медичного університету Гуанчжоу та Університету Цзінань у Китаї провела випробування як м’якої, так і жорсткої водопровідної води (яка багатша на мінерали), додаючи нанопластик і мікропластик (НМП) перед кип’ятінням рідини, а потім відфільтровуючи будь-які осади.
У деяких випадках до 90 відсотків НМП було видалено в процесі кип’ятіння і фільтрації, хоча ефективність варіювалася залежно від типу води. Звичайно, великою перевагою є те, що більшість людей можуть зробити це, використовуючи те, що вже є на їхній кухні.
«Ця проста стратегія кип’ятіння води може «знезаразити» НМФ з побутової водопровідної води і має потенціал для нешкідливого зменшення надходження НМФ в організм людини через споживання води», — пишуть дослідники у своїй статті, опублікованій у лютому.
Більша концентрація НМФ була видалена зі зразків жорсткої водопровідної води, яка природним чином утворює вапняний наліт (або карбонат кальцію) при нагріванні. Крейдяна речовина, яку зазвичай можна побачити всередині кухонних чайників, утворюється на поверхні пластику, оскільки зміни температури витісняють карбонат кальцію з розчину, ефективно вловлюючи фрагменти пластику у вигляді кірки.
Навіть у м’якій воді, де розчинено менше карбонату кальцію, приблизно чверть НМП було виловлено з води. За словами дослідників, будь-які шматочки вкритого вапном пластику можна було видалити через простий фільтр, такий як сітка з нержавіючої сталі, що використовується для проціджування чаю.
Попередні дослідження вимірювали фрагменти полістиролу, поліетилену, поліпропілену та поліетилентерефталату у питній водопровідній воді, яку ми споживаємо щодня у різних кількостях. Щоб випробувати стратегію на міцність, дослідники додали ще більше нанопластикових частинок, кількість яких ефективно зменшилася.
«Вживання кип’яченої води, очевидно, є життєздатною довгостроковою стратегією для зменшення глобального впливу НМП», — пишуть дослідники. «Однак вживання кип’яченої води часто розглядається як місцева традиція і переважає лише в декількох регіонах».
Дослідницька група сподівається, що вживання кип’яченої води може стати більш поширеною практикою, оскільки пластик продовжує захоплювати світ.
Хоча досі точно невідомо, наскільки пластик шкодить нашому організму, він явно не є найздоровішою закускою. Пластик вже пов’язували зі змінами в мікробіомі кишківника та стійкістю організму до антибіотиків.
Команда, що стояла за цим останнім дослідженням, хоче побачити більше досліджень про те, як кип’ячена вода може утримувати штучні матеріали поза нашим тілом — і, можливо, протистояти деяким тривожним ефектам мікропластику, що з’являються.
«Наші результати підтвердили цілком здійсненну стратегію зменшення впливу НМП на людину і заклали основу для подальших досліджень з набагато більшою кількістю зразків», — пишуть автори. Дослідження опубліковане в журналі Environmental Science&Technology Letters.