Карʼєри Житомирщини: де можна відпочити біля води під кінець літа
Карʼєри Житомирщини: де можна відпочити біля води під кінець літа

Карʼєри Житомирщини: де можна відпочити біля води під кінець літа

Хтось шукає смарагдові водойми за кордоном, не здогадуючись, що райські гавані існують і в Україні. Який напрямок обрати — читайте нижче.

Дружбівський карʼєр 

Локація розташовується поблизу селища міського типу Дружба Коростенського району. Ще у 1948 році тут видобували матеріали для військової промисловості. Сьогодні це одне з найкрасивіших і найпопулярніших місць для дозвілля.

Тутешня водойма чиста та прозора, з неймовірно бірюзовим відливом. Такий колір утворюється через наявність глини на дні карʼєра. А на березі височіють білі гори з піску, які нагадують пляжі відомих світових курортів. Радимо приїжджати сюди не на один день. Адже тут можна розбити наметове містечко та насолоджуватися світанками й заходами сонця.

Обов'язково подбайте заздалегідь про всі необхідні речі, адже найближчий магазин знаходиться у сусідньому населеному пункті. Також рекомендуємо взяти із собою аерозолі від комах. 

До речі, неподалік розташовується геологічний заказник — Камінне село. Тут зможете помилуватися скупченням великих валунів. Існує думка, що вони утворилися через льодовики ще 20 тисяч років тому. Також є й інша версія. Деякі геологи припускають, що це всього лиш частинки зниклих гір.

Як дістатися? Найзручніший спосіб — власним автомобілем. Від Житомира їхати приблизно 150 кілометрів. Також можна дібратися громадським транспортом до поселення Дружба, звідти — пішки до кінцевої зупинки.

Карʼєри Житомирщини: де можна відпочити біля води під кінець літа

Дібровський карʼєр 

Знаходиться біля села Діброва. Про цю локацію мало хто знає, тому тут ніколи не буває натовпу мандрівників. Якщо потребуєте усамітнення та єднання з природою, прямуйте сюди.

Колись тут видобували граніт. Тому на дні водойми лежать бурові машини,  трансформаторна станція та сторожка. Здається, що техніка досі чекає на господарів. Наче нічого не сталося, і завтра люди повернуться до роботи. Час тут ніби зупинився. Тут спокійно та затишно. Іноді тишу розриває щебетання птахів та шум дерев. 

Нині сюди часто приїжджають аби зайнятися дайвінгом та снорклінгом. Засмагати та купатися тут також дозволено.

Як дістатися? Якщо їхати автомобілем, дорога триватиме приблизно 2 години 30 хвилин. Також можна дібратися до села Діброва потягом. Від залізничної станції доведеться пройти ще 2 кілометри.

Карʼєри Житомирщини: де можна відпочити біля води під кінець літа

Коростишівський карʼєр 

Ще у XX столітті тут почали видобуток граніту. На той час підприємство вважалося найбільшим у Коростишеві. Але згодом воно закрилося, а місцевість затопило. 

Береги карʼєра оточують високі скелі. Повсюди ростуть могутні дерева, які немов охороняють водойму. Поплавати, на жаль, тут не вдасться. Територія біля озера зовсім не облаштована. Тут є два пологих входи, але дно нерівномірне. Місцеві та відчайдухи полюбляють пригати з найвищих точок. Але, майте на увазі, це надто небезпечно. Якщо все ж таки хочеться екстриму, заздалегідь дізнайтеся, на яких ділянках це дозволяється робити. 

Радимо тут залишатися на декілька днів, розкласти намет, зайнятися скелелазінням, покататися на SUP-борді, влаштувати пікнік та позасмагати. Недалеко, всього за 4 хвилини ходьби, розташовується кафе "Домашня кухня". Тут можна смачно пообідати чи повечеряти.

До речі, природний об'єкт не раз ставав знімальним майданчиком для кінокартин, серіалів, реклам, весільних церемоній та фотосесій. Деякі сцени "Сторожової застави" теж звідси.

Як дістатися? Локація  має зручне місцезнаходження. Дорога автомобілем з Житомира триватиме всього 35 хвилин. Також сюди курсують автобуси.

Карʼєри Житомирщини: де можна відпочити біля води під кінець літа

Соколовський карʼєр

Розташовується у самому місті та є найглибшим в області. Тут також колись видобували граніт, який піднімали на поверхню проти годинникової стрілки. На жаль, серпантин не видно з берега. Сьогодні оцінити його можуть тільки дайвери.  

Майте на увазі, для відпочинку доступна лише невелика частина берега. Дно нерівномірне, тому не варто запливати далеко. 

Також житомиряни часто їздять на Богунський кар’єр, що розташовується за 9 кілометрів звідти. Однак локація має певний мінус — гори сміття на узбережжях.

Як дістатися? З центру прямують автобуси. А якщо поїдете власним автомобілем, дорога займе приблизно 13 хвилин.

Відкрийте серце для нових пригод! Прийшов час перезавантажитися!

Раніше OBOZ.UA розповідав, де в Україні облаштовані гарні пляжі.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки! 

Джерело матеріала
loader
loader