Видурювали мільйони спільно з громадянами Латвії: в Україні накрили великий "кол-центр"
Видурювали мільйони спільно з громадянами Латвії: в Україні накрили великий "кол-центр"

Видурювали мільйони спільно з громадянами Латвії: в Україні накрили великий "кол-центр"

У Харкові правоохоронці ліквідували шахрайський кол-центр, який обманював громадян Латвії, привласнивши майже 11 мільйонів гривень. Організатора та чотирьох учасників затримано, розслідування триває.

Про це повідомила Національна поліція України. Ця операція стала результатом ретельного розслідування, яке проводилося спільно з міжнародними партнерами та завершилося затриманням п'ятьох учасників злочинної організації, включаючи її організатора.

Як працювала шахрайська схема

Як діяла шахрайська схема

Група зловмисників, очолювана 27-річним харків'янином, створила складну шахрайську схему, яка включала залучення громадян Латвії до фіктивних інвестиційних проектів. Фігуранти дзвонили потенційним жертвам, пропонуючи інвестувати в криптовалюту або акції, обіцяючи значні прибутки. Якщо жертва погоджувалася, їй надсилали посилання на вебсайти, які зловмисники ретельно підготували для створення враження легітимності.

Хто очолював групу зловмисників

Переходячи за цими посиланнями, постраждалі надавали шахраям доступ до своїх комп'ютерів. Злочинці встановлювали на комп'ютери особисті кабінети на підроблених трейдингових платформах, створених спеціально для введення жертв в оману. Підтримуючи ілюзію реальної діяльності, шахраї адміністрували ці платформи, створюючи враження активної торгівлі та зростання інвестицій.

Коли жертви намагалися вивести свої "прибутки", шахраї вигадували різні приводи, щоб уникнути цього. Вони запевняли, що потрібно почекати або що акції скоро зростуть у ціні, тому потрібно інвестувати ще більше коштів. Насправді ж гроші жертв надходили на криптовалютні гаманці злочинців, а потім виводились у готівку через підконтрольні їм обмінні пункти.

Гроші жертв надходили на криптовалютні гаманці

Розслідування та арешти

Кіберполіція Харкова ретельно працювала над ідентифікацією учасників цієї злочинної групи. Було проведено двадцять обшуків за місцями їхньої діяльності та проживання, в результаті чого вдалося затримати п'ятьох осіб, серед яких був і організатор схеми. Під час обшуків вилучили важливі докази, включаючи документи, техніку з контактами жертв, сім-карти латвійських операторів, гранату, а також значну кількість готівки, близько 160 000 доларів США, 250 000 гривень та 5 елітних автомобілів.

Затриманим оголошено підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України, зокрема за шахрайство в особливо великих розмірах та участь у злочинній організації. Всі вони залишаються під вартою без права внесення застави. Слідчі продовжують роботу над встановленням осіб ще трьох учасників цієї шахрайської схеми.

Затриманим оголешено підозру

Розслідування цієї справи проводилося у тісній співпраці з міжнародними партнерами, зокрема з Департаментом боротьби з кіберзлочинністю Головного управління кримінальної поліції Латвії, Прокуратурою Латвійської Республіки та Євроюстом. Процесуальне керівництво здійснював Офіс Генерального прокурора України.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, шахраї продають українцям підроблені водійські посвідчення. Ділки пропонують отримати документ поштою та без складання іспитів, що неможливо для оригінального документа. Крім того, такі посвідчення не відображаються в застосунку Дія.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader