Михайло Шейтельман розповів, чому Мексика відмовляється заарештовувати путіна
Михайло Шейтельман розповів, чому Мексика відмовляється заарештовувати путіна

Михайло Шейтельман розповів, чому Мексика відмовляється заарештовувати путіна

Про це він розповів у своєму блозі.

Як зазначає експерт, путіна запросила не сама Клаудія Шейнбаум, за неї поки що не соромно, її інавгурація відбудеться 1 жовтня, а колишній президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор. Росіяни, продовжує він, погодилися, тільки не зрозуміло, путін прилетить чи хтось інший, але Мексика підписала у 2005 році Римський статут, всі чекали на арешт, але, як заявив президент, його не буде, це неможливо і взагалі залежить не від них.

«По-перше, можливо. У вас є поліція? Є. Якщо до вас приїжджає чоловічок маленький, лисенький, ви можете його затримати? Чи всієї мексиканської поліції не вистачить? А як ви там із наркокартелю боретеся взагалі? Отже, зробити це можна. Чи це залежить від вас? Звичайно, залежить, у вас є суд, прокуратура є, прокуратура лист отримує з Гааги, і ви заарештовуєте. У чому проблема?», - коментує Михайло Шейтельман.

Принагідно він згадує, як президент Бразилії Лула да Сілва вже заявляв, що не заарештує путіна, якщо він прилетить на саміт ШОС, а потім був змушений вибачатися. Тож, стверджує експерт, президента Мексики теж можна змусити вибачитися і заявити, що арешт путіна – справа судової влади.

«І Клаудію Шейнбаум запитаємо: «А путіна якого числа приведете до нас у Гаагу?». Мені здається, минулого разу світова спільнота змогла натиснути на Лула да Сілва і досягти того, що він виправив свої слова. Зараз настав час Обрадора», - робить висновок Михайло Шейтельман.

Джерело матеріала