Суп виходить наваристим і дуже ароматним.
Бозбаш — страва, поширена на Кавказі у вигляді заправного супу на основі бульйону з баранини. Від інших заправних супів відрізняється обов'язковими інгредієнтами у вигляді нуту і каштанів. Характерною особливістю приготування бозбашу є додаткове обсмажування вже відвареної та промитої баранини. Як його приготувати, розповіла авторка кулінарного блогу "Рецепти домашніх страв".
Бозбаш
Інгредієнти на 5-літрову каструлю:
- баранина (можна замінити яловичиною, але в цьому супі баранина набагато смачніша) — близько 1 кг;
- нут — 1,5 склянки;
- картопля — 4-5 шт;
- морква — 2-3 шт;
- зелена цибуля — 1 пучок;
- часник — 2-3 зубчики;
- томатна паста — 2 ст. л;
- чорнослив — 3/4 склянки;
- зелені яблука — 2 великих;
- рослинна олія — 1-2 ст. л;
- сіль;
- лавровий лист, перець горошком;
- свіжа зелень для подачі.
Спосіб приготування:
Баранину нарізати на порційні шматки, замочити в холодній воді на 3-4 години (краще на ніч). Воду злити і м'ясо знову промити.
М'ясо залити холодною водою, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити на слабкому вогні близько години, знімаючи пінки. Нут відварити в окремій каструлі хвилин 20, потім процідити і додати в м'ясо. Можна його відварити в бульйоні з м'ясом, додавши його через хвилин 40 після закипання м'яса.
Нашатковану зелену цибулю спассерувати на олії, добити пропущений через прес часник і натерту на великій тертці моркву. Через кілька хвилин додати томатну пасту і добре прогріти.
Картоплю очистити, нарізати скибочками, додати в бульйон, варити 15 хвилин. Додати в суп моркву з томатом, нарізані скибочками яблука (можна очищені, можна ні — дивіться на якість шкірки. Якщо занадто щільна — краще її прибрати). Яблука краще брати щільні й кислі (семеренки або антонівські, але можна взяти й інші, за сезоном, головне кислі або кисло-солодкі, не пухкі!).
Додати чорнослив, бажано порізаний соломкою.
Посолити, додати лавровий лист і перець. Варити ще хвилин 10. Подавати, посипавши подрібненою свіжою зеленню.
Читайте також:
Гороховий суп із копченими реберцями: рецепт ситної та наваристої страви
Мисливський суп: рецепт ситної страви з Норвегії
Кабачковий суп із ковбасою та плавленими сирками: покроковий рецепт