Знайдено спосіб скоротити термін розробки ядерних реакторів удвічі
Знайдено спосіб скоротити термін розробки ядерних реакторів удвічі

Знайдено спосіб скоротити термін розробки ядерних реакторів удвічі

Сьогодні процес проектування та ліцензування ядерних реакторів займає роки, іноді десятиліття. Наприклад, щоб побудувати нову АЕС у Штатах, піде в середньому 25 років, і лише п'ять із них — безпосередньо на будівництво. Команда дослідників із США має намір спростити цей процес за допомогою штучного інтелекту.

Технічна складність і трудомісткість будівництва ядерних реакторів випливають із необхідності інтеграції процесів з різних галузей знань, від нейтронів на квантовому рівні до макроскопічного теплоперенесення та охолодження. Полегшити процес комплексного проектування атомного реактора, на думку вчених із Університету Бригама Янга, може ШІ. Зокрема технологія машинного навчання. Модель, яку вони розробили, бере на себе частину складних обчислень у галузі гідравліки та поведінки нейтронів, пише IE.

Модель прогнозує температурний профіль з урахуванням різних геометричних параметрів реактора. Потім ці параметри оптимізуються створення оптимального дизайну реактора. Обчислювальні потужності, витрачені на розрахунки, у своїй значно менше, ніж у разі використання традиційних методів.

Створивши і протестувавши десяток алгоритмів машинного навчання, дослідники вибрали три найефективніші і модифікували їх, поки не знайшли той, який справлявся із запропонованим набором даних найбільш добре. Результати випробування цієї моделі показали, що вона виконує завдання геометричної оптимізації елементів конструкції реактора значно швидше, ніж наявні методи.

Наприклад, модель спромоглася розробити майже точну копію щита для реактора, спроектованого силами місцевої компанії, всього за два дні. В інженерів на це пішло шість місяців.

Компанія Kairos Power  розпочала  будівництво у США першого реактора IV покоління Hermes. Демонстраційний реактор із кульовими твелами та охолодженням розплавленим фторидом не буде підключений до енергомережі, а призначений для відпрацювання нових технологій. Це буде перший на території США реактор, який не вик

Джерело матеріала
loader
loader