Вирішено загадку, що мучить мільйони: учена розповіла, чому ми не можемо заснути в ліжку
Вирішено загадку, що мучить мільйони: учена розповіла, чому ми не можемо заснути в ліжку

Вирішено загадку, що мучить мільйони: учена розповіла, чому ми не можемо заснути в ліжку

У сучасному динамічному світі, який швидко живе, спокійний і рівномірний сон став розкішшю для багатьох, змусивши їх задовольнятися короткими і непомітними моментами відпочинку. Але вчені вважають, що саме він лежить біля витоків глобальної проблеми безсоння в ліжку.

Явище, коли ми засинаємо на дивані, а в ліжку не можемо зімкнути очей, спантеличує мільйони людей по всьому світу. Легкість, з якою сон приходить в одній обстановці, але не приходить в іншій, здавалося б, призначеній для цього, піднімає серед учених питання про те, які саме чинники тут відіграють роль. Чи то комфорт довкілля, чи то щось глибше в нашій біології, цей складний стан охоплює величезну кількість людей, і щоб з ним впоратися, важливо знати його витоки, пише The Conversation.

В основі цієї загадки лежить так званий тиск сну — біологічна сила, яка наростає, що довше ми не спимо, пояснює Маделін Спрейсер, викладач психології в австралійському університеті CQUniversity. Надвечір цей тиск зазвичай стає дуже сильним, а в поєднанні з циркадним ритмом організму, який регулює наш природний цикл сну і неспання, створюється сприятливе середовище для того, щоб сон прийшов легко, каже вона.

Однак затишна обстановка дивана в теплій, тьмяно освітленій кімнаті, часто з тихим фоновим гулом, здається, прискорює цей процес, створюючи ідеальний фундамент для приходу несподіваного сну, перед яким складно встояти. Але цей короткий відпочинок може порушити той самий тиск, який сприяв сну в першу чергу, попереджає Спрейсер. Складність циклу сну з його різними стадіями від легкого до глибокого сну відіграє вирішальну роль у тому, наскільки свіжою або бадьорою людина почувається після пробудження.

Пробудження після денного сну в коротку стадію може зробити людину бадьорішою, що ускладнить перехід до повноцінного нічного сну в ліжку. Ба більше, простий акт переміщення з дивана в ліжко тягне за собою зміну діяльності, яка може ненавмисно підвищити пильність. Увімкнути світло, почистити зуби або перевірити телефон — усі ці дії можуть підірвати той розслаблений і тендітний стан, який сприяв сну. У поєднанні з тривогою, яку деякі відчувають через необхідність швидко заснути в ліжку, це може створити контрпродуктивну обстановку.

Щоб впоратися з цими проблемами, Спрейсер вважає, що важливо налагодити гігієну сну. Вона охоплює створення оптимальних умов для сну саме в спальні, в ідеалі прохолодній, темній і тихій, і підтримання послідовного розпорядку дня перед сном. Відмова від дрімоти на дивані всіма силами і зведення до мінімуму стимулюючої діяльності перед сном допоможуть спрямувати накопичений тиск сну на досягнення спокійного відпочинку там, де це важливіше за все: у ліжку, робить висновок Спрейсер.

Раніше Фокус писав 5 рекомендацій щодо поліпшення сну. Мільйони людей по всьому світу страждають від нестачі сну, але довгий і тривожний сон нічим не кращий, тому експерти підготували список простих дій, що дають змогу досягти безтурботного і міцного сну.

Також Фокус писав про те, що вчені розкрили несподівану користь денного сну. Дослідники вважають, що легкий сон протягом дня здатний поліпшити концентрацію і пам'ять, і навіть запобігти руйнівній хворобі.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.

Теги за темою
Здоров'я дослідження
Джерело матеріала
loader