Як довгожителі з різних куточків світу уникають серцево-судинних захворювань
Як довгожителі з різних куточків світу уникають серцево-судинних захворювань

Як довгожителі з різних куточків світу уникають серцево-судинних захворювань

Здоров'я серця потребує особливої уваги. Серцево-судинні захворювання є найбільш частою причиною смерті у світі. Однак дивним є той факт, що у деяких частинах планети серцево-судинні хвороби практично відсутні.

Ці регіони називають "блакитними зонами" – це п'ять територій, де зосереджена найбільша кількість довгожителів. У цих місцях – Ікарія (Греція), Сардинія (Італія), Нікойя (Коста-Ріка), Лома-Лінда (Каліфорнія) та Окінава (Японія) – люди проживають довге та здорове життя без більшості хвороб, пише

Як їм це вдається? Відповідь не така проста, адже дослідники припускають, що довголіття цих людей є результатом комплексного впливу багатьох факторів, серед яких спадковість, довкілля, харчування, фізична активність, рівень стресу та соціальні зв’язки. Незважаючи на важливу роль харчування, не варто забувати про інші вагомі чинники.

Давайте подивимося, як харчуються люди з "блакитних зон", щоб зберегти здорове серце, і ознайомимося з їх звичками, що допомагають продовжити життя.

Рослинна їжа – основа раціону

Всі жителі "блакитних зон" здебільшого споживають рослинну їжу, при цьому м'ясо трапляється на їхньому столі досить рідко, окрім громади Лома Лінда, яка дотримується виключно вегетаріанської дієти відповідно до адвентистських вірувань. Інші чотири регіони дотримуються так званого "рослинного ухилу" – це означає, що м'ясо їдять лише близько п'яти разів на місяць.

Багато вчених вважають, що саме ця дієта є ключовим чинником здоров'я в "блакитних зонах" і практичною відсутністю серцево-судинних захворювань. За останніми дослідженнями, спостерігається тісний зв'язок між регулярним споживанням червоного та обробленого м'яса та ризиком серцевих хвороб.

Уникають обробленої їжі

Довгожителі з "блакитних зон" зазвичай харчуються цільними зерновими, овочами, фруктами та бобовими. Водночас вони обмежують споживання ультраобробленої їжі.

Деякі з цих громад займаються сільським господарством, що забезпечує їм доступ до локально вирощеної їжі та зменшує залежність від оброблених продуктів. Це кардинально відрізняється від способу життя більшості людей, які мають багато оброблених продуктів у своєму раціоні.

Дослідження виявили прямий зв'язок між надмірним споживанням ультраобробленої їжі та погіршенням здоров'я серця.

Споживають здорові жири

Коли мова йде про корисні для серця жири, омега-3 жирні кислоти займають перше місце. У раціоні жителів "блакитних зон" омега-3 надходить через рибу, горіхи та насіння – продукти, які є важливими для здоров'я серця.

Дослідження показують, що омега-3 допомагають знизити ризик смертності від ішемічної хвороби серця, інфарктів та інсультів. Також вони сприяють зниженню рівня тригліцеридів та нормалізації артеріального тиску, що є важливими чинниками для здоров'я серця.

Постійна рухливість

Регулярна фізична активність має вирішальне значення для серцево-судинного здоров'я. Малорухливий спосіб життя вважається одним із ключових факторів ризику розвитку серцевих захворювань.

Усі п'ять громад "блакитних зон" уникають пасивного способу життя, віддаючи перевагу природним рухам. Замість відвідування спортзалів вони займаються такими активностями, як прогулянки, їзда на велосипеді, походи, плавання та робота в саду. Наприклад, жителі Окінави часто сидять на підлозі під час їжі або спілкування з друзями. Вставання та сідання допомагає їм зберігати активність протягом дня.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як тримати себе у формі після 50 років.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader