Корисні ягоди та фрукти: 10 найкращих продуктів, які зменшують запалення
Корисні ягоди та фрукти: 10 найкращих продуктів, які зменшують запалення

Корисні ягоди та фрукти: 10 найкращих продуктів, які зменшують запалення

Багато корисних звичок, таких як фізична активність, здоровий сон і зниження стресу, допомагають у боротьбі із запаленням. Але одним з найпростіших та найсмачніших способів зробити це є збільшення споживання фруктів та ягід у вашому раціоні.

Фрукти містять цілий спектр корисних речовин, включаючи вітаміни, мінерали, антиоксиданти та клітковину, які сприяють зниженню запалення в організмі. Крім того, ці корисні складники зміцнюють імунну систему, регулюють кров'яний тиск та мають антибактеріальні та противірусні властивості, пояснює eatthis.com.

Запалення є природною реакцією імунної системи, але якщо воно набуває хронічної форми, це може призвести до серйозних захворювань, таких як серцево-судинні хвороби, діабет другого типу і навіть рак.

Дієтолог Тріста Бест поділилася списком фруктів та ягід, які не тільки допомагають зменшити запалення, але й позитивно впливають на загальний стан здоров'я.

Ягоди

Чорниця, полуниця, малина та ожина мають у своєму складі багато антиоксидантів, таких як флавоноїди, які, згідно з дослідженнями на тваринах, допомагають зменшити запалення.

"Ягоди є багатим джерелом антиоксидантів та протизапальних речовин, таких як флавоноїди та вітамін C, які борються з окислювальним стресом. Їх регулярне вживання допоможе покращити загальне здоров'я та знизити ризик розвитку хронічних хвороб", – пояснює Бест.

Ананас

Цей тропічний фрукт містить бромелайн – фермент з вираженими протизапальними властивостями, що може допомогти зменшити набряки та синці. Ананас також багатий вітаміном C, який зміцнює імунітет.

"Регулярне споживання ананаса або його соку може полегшити запалення, особливо при артриті, і сприяти кращому травленню", – каже Бест.

Авокадо

"Авокадо багатий мононенасиченими жирами та антиоксидантами, такими як вітамін E, що допомагають зменшити запалення та підтримують здоров’я серця. Його включення до раціону також допомагає стабілізувати рівень цукру в крові та сприяє почуттю ситості", – говорить Бест.

Апельсини

Цей популярний фрукт є чудовим джерелом вітаміну C, і дослідження показують, що прийом 500 мг цього вітаміну двічі на день може зменшити запалення та зміцнити імунітет.

"Апельсини містять багато вітаміну C, який має потужні антиоксидантні властивості, що допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі та знижують запалення", – пояснює Бест.

Папайя

Папайя містить фермент папаїн, який має протизапальні властивості і допомагає у процесі травлення.

"Папайя корисна для організму. Вона багата папаїном, який, подібно до бромелайну в ананасі, сприяє травленню та зменшує запалення", – розповідає Бест.

Вишні

Вишні відомі своїм високим вмістом антоціанів – антиоксидантів, які зменшують запалення і полегшують симптоми артриту та подагри.

"Терпкі вишні мають потужні протизапальні властивості, що допомагають зменшити біль у м'язах та симптоми артриту", – зазначає Бест.

Яблука

Яблука багаті клітковиною та антиоксидантами, що допомагають зменшити запалення та покращують травлення.

"Кверцетин, який міститься в яблуках, має протизапальні та антиоксидантні властивості. Регулярне вживання яблук може знизити ризик серцевих захворювань і підтримати здоров'я легень", – пояснює Бест.

Ківі

Ківі є чудовим джерелом вітаміну C, який допомагає знизити запалення та підтримати імунітет. Цей фрукт багатий вітамінами C, E та поліфенолами, які допомагають боротися із запаленням і покращують травлення.

Кавун

Кавун містить лікопін, потужний антиоксидант, що може зменшити запалення та знизити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як серцеві хвороби та рак. Кавун також сприяє зволоженню організму та є низькокалорійним продуктом.

Виноград

Виноград багатий поліфенолами, які знижують запалення та захищають від хронічних хвороб.

"Червоний та фіолетовий виноград містять ресвератрол – антиоксидант, що знижує запалення та підтримує здоров'я серця й мозку", – підсумовує Бест.

Раніше OBOZ.UA розповідав, яка ягода знижує рівень цукру в крові.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader