Апатія, "танці" серця та психопатія: вчені визначили, що коїть з організмом баночка енергетика
Апатія, "танці" серця та психопатія: вчені визначили, що коїть з організмом баночка енергетика

Апатія, "танці" серця та психопатія: вчені визначили, що коїть з організмом баночка енергетика

Виявляється, що енергетики можуть перетворити людину на психа. Справа в тому, що енергетичні напої дають лише тимчасовий приплив бадьорості та покращують настрій, а потім різко виникає апатія та занепад сил. Регулярне вживання виснажує нервову систему, виникає ризик серцевого нападу, аритмії та навіть раптової смерті.

Енергетичні напої, які останнім часом набули великої популярності не лише серед українських підлітків, а й серед дорослих, містять у собі величезну кількість кофеїну та цукру.

Два цих інгредієнти негативно позначаються на роботі серцево-судинної та нервової системи. Про своє дослідження розповіли вчені з Австралійського університету Сідней на сторінках одного із профільних видань.

Енергетики / фото: Pinterest
Енергетики / фото: Pinterest

За словами вчених, подвійно небезпечні ситуації, коли люди вживають енергетик, а потім ще випивають філіжанку кави. Кофеїну в організмі стає занадто багато, відбувається шкідливий вплив на судини та серця, пояснюють лікарі. Науці відомі випадки раптової смерті після передозування кофеїном.

За словами фахівців, при вживанні більше двох баночок енергетика на день кофеїн надає стимулюючу дію на надниркові залози, а це швидко призводить до їх виснаження. Також науково доведено, що підбадьорливі напої можуть спровокувати психічні захворювання. Наприклад, синдром дефіциту уваги та гіперактивності, суїцидальні схильності, тривожність, депресія. Особливо небезпечними є енергетики в цьому плані для підлітків.

Суїцид
Суїцид

При цьому навіть виробники енергетичних напоїв радять не вживати більше однієї баночки на день, щоб уникнути передозування. Остання проявляється у хворому збудженні, апатії, нервозності, хронічному порушенні серцевого ритму.

Швидка допомога, скріншот: YouTube
Швидка допомога, скріншот: YouTube

Енергетики, як і кава, медики рекомендують пити суворо до полудня і тільки після повноцінного сніданку. Так, після їжі знизиться швидкість всмоктування цукрів, що містяться в енергетиках, і знизиться негативний вплив газування і барвників на стінки шлунка. Ті, хто не дотримуються цієї простої поради, автоматично потрапляють до групи ризику розвитку гастриту або виразки шлунка, наполягають експерти.

А в ідеалі краще взагалі назавжди відмовитись від вживання енергетичних напоїв. Для припливу почуття бадьорості є більш здорові альтернативи. Наприклад, контрастний душ, йога, легка пробіжка також чудово зарядять вас енергією.

Раніше повідомлялося, як вигнати мишу з квартири: три народні методи без застосування хімії.

Також, від цих продуктів краще триматися подалі: що зашкодить і серцю, і психіці.

Джерело матеріала
loader