СБУ затримала колишніх міліціонерів та поліцейського, які шпигували в Україні на користь росії
СБУ затримала колишніх міліціонерів та поліцейського, які шпигували в Україні на користь росії

СБУ затримала колишніх міліціонерів та поліцейського, які шпигували в Україні на користь росії

Правоохоронці розкрили російську агентурну мережу, яка діяла в Миколаївській, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях. Ця мережа займалася шпигунством за військовими силами та ключовими об'єктами інфраструктури. Про це повідомила пресслужба СБУ.

У Миколаєві правоохоронці затримали двох учасників групи, діяльність якої координували одразу дві російські спецслужби: ФСБ та ГРУ. Одним із затриманих є місцевий правоохоронець, який ще з 2015 року перебував на зв’язку з резидентом агентурної групи росії, експрацівником розформованої міліції Андрієм Шевченком. Кураторами осередку були керівник 161-го центру підготовки спеціалістів Головного управління Генштабу ЗС РФ (ГРУ) і двоє співробітників “управління ФСБ у Криму”.

Фото: СБУ

За вказівкою Шевченка, його агент у Миколаєві збирав дані про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ на території регіону. Також зловмисник встановлював локації стратегічних підприємств оборонно-промислового комплексу та звітував окупантам про кадрові зміни у правоохоронних органах України.

Щоб отримати розвіддані, зрадник використовував своє службове становище, а також випитував потрібні йому відомості у колег по роботі. Також він залучив до розвідувально-підривної діяльності свого батька – мешканця Миколаєва, який раніше також працював у міліції. За його координатами, окупанти здійснили повторний обстріл одного з енергооб’єктів на Прикарпатті. Для коригування ворожого вогню зловмисник “в темну” використав свого знайомого, який проживає на території західного регіону України.

Фото: СБУ

 Під час спроби ексміліціонера втекти до Криму він потрапив у руки правоохоронців. Одночасно затримали й правоохоронця-зрадника. У них вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, чорнові записи та документи із доказами злочинів, а також російську символіку та рублі.

Затриманим агентам повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Вони перебувають під вартою. Їм загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, за цією ж статтею Кримінального кодексу України заочну підозру отримав резидент агентурної групи – Шевченко.

СБУ затримала колишніх міліціонерів та поліцейського, які шпигували в Україні на користь росії - Фото 1

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Джерело матеріала
loader
loader