Дослідники вважають, що зможуть здолати напасть, яка загрожує світовим поставкам бананів — новий метод дасть змогу контролювати захворювання.
Банани, які ми їмо, зовсім не такі самі, як ті, що їли люди ще півсотні років тому. Річ у тім, що згубне для рослин захворювання, відоме як фузаріозне в'янення, ще в 1950-х роках знищило кілька сортів бананів. У результаті виробництво тропічного фрукта по всьому світу опинилося під загрозою, пише Live Science.
Банани, які ми їмо сьогодні, належать до сорту Кавендіш. На жаль, дослідження показують, що цей сорт також опинився під загрозою зникнення через фузаріозне в'янення. На щастя для всього світу, у новому дослідженні команда з Массачусетського університету, схоже, знайшла спосіб контролювати руйнівну хворобу.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Під час дослідження вчені виявили, що штам захворювання, який загрожує тропічним фруктам, насправді не походить від штаму, який завдав непоправної шкоди індустрії вирощування тропічних фруктів у 20 столітті. Тепер учені вважають, що спосіб контролювати поширення руйнівної хвороби все ж існує.
Автори дослідження тепер стверджують, що їхня робота здатна відвернути новий "банановий апокаліпсис", що насувається на світ. За словами старшого автора дослідження, професора біохімії та молекулярної біології Лі-Джун Ма, ті банани, які ми їмо сьогодні, відрізняються від тих, що були ще 50 років тому. Сорти Gros Michel фактично функціонально вимерли на планеті, ставши жертвами фузаріозного в'янення ще в 1950-х роках.
Сьогодні існує безліч видів диких бананів і люди вирощують безліч сортів. Однак найпоширенішим на прилавках магазинів все ще залишається банан сорту Кавендіш з виду Musa acuminata. Дані Королівських ботанічних садів Кью у Великій Британії свідчать про те, що майже весь експорт бананів у світі припадає саме на цей сорт.
Зазначимо, що Кавендіш був виведений спеціально для опору поширенню штаму фузаріозного в'янення, який знищив банани Гро-Мішель. Однак у 1990-х роках почався новий спалах згубної хвороби, яка зачепила і сорт Кавендіш. Тепер експорт бананів опинився під загрозою в усьому світі.
Під час дослідження вчені порівняли 36 штамів фузаріозу з усього світу і виявили, що той, який спричиняє поточний спалах, насправді використовує гени, які виробляють грибковий оксид азоту для атаки на господарів.
Невідомо, як саме гени призводять до зараження бананів Кавендіш, проте команда виявила, що вірулентність захворювання, тобто його здатність завдавати шкоди хазяїну, знижується під час усунення генів. Тепер учені вважають, що саме зниження рівня оксиду азоту може стати ключем до контролю над захворюванням.
За словами Ма, цей новий метод може стримати поширення захворювання. Але, на думку вчених, основна проблема полягає в тому, що бананова індустрія, по суті, представлена монокультурою — бананом одного сорту, який вирощується фермерами по всьому світу з року в рік. Дослідники вважають, що найкращим способом розв'язання цієї проблеми може стати відмова від вирощування одного конкретного сорту бананів.
Раніше Фокус писав про те, що популярний фрукт перебуває на межі вимирання через грибок.