Міфи про вівсянку: як ця страва може завадити вам схуднути
Міфи про вівсянку: як ця страва може завадити вам схуднути

Міфи про вівсянку: як ця страва може завадити вам схуднути

Смачний та поживний сніданок – миска вівсяної каші, доповненої фруктами, горіховим маслом і корисними добавками. Ця ситна страва дозволяє нам насолоджуватися ранковим часом, а її користь для здоров'я приваблює багатьох.

Однак вівсянка може стати прихованим джерелом зайвих калорій. Видання eatthis.com вирішило зруйнувати кілька міфів про вівсяну кашу, щоб ви знали про її справжній вплив на організм.

Ми часто сприймаємо вівсяну кашу як ідеальний початок дня, але реальність може бути трохи складнішою. Як і з пластівцями для сніданку, є різні види вівсянки, деякі з яких корисніші за інші, і певні добавки можуть значно вплинути на її поживність. Поглиблюючись у міфи, ми допоможемо вам зрозуміти, як найкраще інтегрувати цей продукт у свій раціон.

Міф 1: Вівсяна каша сприяє схудненню

"Вівсяна каша містить багато вуглеводів. Більше того, її часто готують на жирному молоці, додаючи горіхи, фрукти та мед. Це робить її калорійною стравою, яка може спричинити збільшення ваги", – зазначає дієтолог Анам Умайр.

Дієтолог Тріста Бест додає, що упаковані вівсяні пластівці часто багаті на цукор та інші інгредієнти, які збільшують калорійність і знижують поживну цінність. Отже, якщо ви контролюєте калорії, звертайте увагу на те, що додаєте у вівсянку, щоб уникнути зайвих калорій.

Міф 2: Вівсянка не надає достатньої поживної цінності

Деякі вважають, що вівсянку слід поєднувати з додатковими інгредієнтами для повноцінного сніданку. Хоча невелика порція вівсянки дійсно може дати заряд енергії на ранок, вона також є чудовим джерелом клітковини, що підтримує відчуття ситості.

Дієтолог Коллін Крістенсен каже, що вівсянка чудово підходить для отримання клітковини та вуглеводів, які є основним джерелом енергії для нашого організму. А якщо хочете більше білка, додайте протеїновий порошок, грецький йогурт або навіть яйце до своєї вівсянки.

Міф 3: Усі види вівсянки однаково корисні

При виборі вівсянки в магазині легко помилково вважати, що всі види однакові. Однак дієтолог Сабріна Руссо наголошує: "Овес швидкого приготування не має тієї ж поживної цінності, що й цільнозерновий овес. А ще ароматизовані пакетики часто містять значну кількість цукру. Краще обирати звичайний овес і додавати трохи натуральних підсолоджувачів або обійтися без них".

Міф 4: Вівсянка завжди безглютенова

Хоча овес за своєю природою не містить глютену, він може стикатися з продуктами, які його містять, під час обробки або транспортування. Тому важливо звертати увагу на маркування, щоб переконатися, що ваш овес справді безглютеновий.

Міф 5: Вівсянка викликає різкий підйом рівня цукру в крові

Попри високий вміст вуглеводів, вівсянка не підвищує рівень цукру в крові так сильно, як деякі інші продукти з високим глікемічним індексом. "Дослідження показують, що вівсянка може знизити стрибки рівня глюкози", – пояснює Руссо. Крім того, додавання білка, як-от горіхів або яєць, допоможе збалансувати рівень цукру.

Міф 6: Різаний овес є найкращим варіантом

Дієтолог Мері Вірц каже, що хоча різаний овес менш оброблений, але і плющений овес також є хорошими джерелами поживних речовин. Тому не обов'язково вибирати різаний овес, щоб отримати користь для здоров'я.

Міф 7: Вівсянку можна їсти без обмежень

Хоча вівсянка корисна, її надмірне вживання може призвести до небажаних наслідків. "Не можна безмежно споживати будь-яку їжу, навіть якщо вона корисна. Важливо слідкувати за відчуттями насиченості, щоб не переїдати", – нагадує Вірц.

Раніше OBOZ.UA опублікував харчові звички, які допомагають схуднути. 

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader