Від лосося та сардин до атлантичного оселедця й скумбрії – риба є чудовим джерелом користі для здоров’я. Вона багата білками, вітамінами та мінералами, а також містить поліненасичені жирні кислоти, які є необхідними для нашого організму.
Більше того, риба – це низькокалорійний продукт без вуглеводів, що робить її чудовим вибором для збалансованого харчування. Видання eatthis.com опублікувало п’ять позитивних ефектів від вживання риби.
"Риба – це справжній суперфуд. Вона має неймовірні переваги для здоров’я", – зазначає дієтолог Доун Джексон Блатнер.
Зменшує ризик серцево-судинних захворювань
За результатами аналізу чотирьох міжнародних досліджень, у яких взяли участь понад 191 000 дорослих, споживання двох порцій (175 грамів) жирної риби щотижня знижує ризик серцевих нападів та інсультів у тих, хто вже має серцево-судинні хвороби. Згідно з публікацією в журналі JAMA Internal Medicine, ймовірність повторного серцевого нападу або смерті зменшується на 17% завдяки омега-3 жирним кислотам, що містяться в жирній рибі.
Американська кардіологічна асоціація також рекомендує дві порції риби на тиждень, причому лосось, сардини та тунець є найкращими варіантами через високий вміст омега-3.
Поліпшує роботу мозку
Омега-3, що містяться в рибі, можуть покращити роботу мозку. Дослідження, проведене Медичним центром Ірвінга Колумбійського університету, виявило, що жінки похилого віку, які мали високий рівень омега-3 в організмі, демонстрували кращі показники здоров'я мозку. Регулярне споживання риби сприяє протидії запальним процесам, пов'язаним зі старінням мозку.
"Риба не тільки допомагає зміцнити мозок, але й покращує пізнавальні здібності", – зауважує Блатнер.
Зменшує ризик депресії
Знову ж таки, ваш настрій може залежати від того, що ви їсте. Дослідження, проведене в Австралії, показало, що люди, які частіше споживають морепродукти, рідше страждають на депресію. Жителі одного острова, де не було фастфуду, демонстрували значно кращі психічні показники завдяки високому рівню омега-3 у крові.
"Все більше досліджень свідчать про те, що низький рівень омега-3 може бути пов'язаний із депресією", – зазначає дієтолог Кетрін Брукінг.
Покращує сон
Споживання риби, особливо лосося, може позитивно впливати на сон. Дослідження, опубліковане в Journal of Clinical Sleep Medicine, показало, що чоловіки, які регулярно споживали рибу, мали кращу якість сну та продуктивність протягом дня. Цей ефект може бути пов'язаний з вітаміном D, що міститься в рибі.
"Омега-3 жирні кислоти можуть впливати на вироблення мелатоніну, що сприяє кращому сну", – додає дієтолог.
Зменшує запалення в суглобах
Дослідження, опубліковане в Arthritis Care & Research, показало, що регулярне споживання риби знижує запальні процеси в суглобах у людей з ревматоїдним артритом. Пацієнти, які їли рибу двічі на тиждень, мали менше симптомів захворювання.
Тож включивши рибу до свого раціону, ви можете не тільки покращити здоров’я серця, мозку та суглобів, але й знизити ризик депресії та покращити сон.
Раніше OBOZ.UA опублікував переваги вживання кімчі.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.
Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.