В Україні по-новому рахуватимуть пенсію: у Мінсоцполітики розповіли про зміни
В Україні по-новому рахуватимуть пенсію: у Мінсоцполітики розповіли про зміни

В Україні по-новому рахуватимуть пенсію: у Мінсоцполітики розповіли про зміни

Обрахунок пенсії в Україні ускладнився через те, що система часто піддавалася змінам. За словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, наразі вона містить багато добавок та дотяжок.

В Україні можуть змінити розрахунок пенсій. Так, система враховуватиме всього два критерії — кількість відпрацьованих років та кількість внесків, які особа сплачувала щомісяця. Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтервʼю "Укрінформу".

Вона зауважила, що українська пенсійна система наразі передбачає декілька складників:

  • солідарну;
  • обов'язкову накопичувальну;
  • добровільну накопичувальну.

Також планують запровадити професійну накопичувальну систему.

"Сьогоднішня система часто і багато піддавалася змінам. І через це обрахунок пенсії ускладнився. Наразі вона містить масу добавок і дотяжок, наприклад, враховується дотяжка до прожиткового мінімуму, дотяжка за стаж тощо. Люди вимушені йти до фахівців, щоб вирахувати свою пенсію, бо самому це зробити майже неможливо. І ми хочемо спростити цей механізм", — сказала Оксана Жолнович.

Вона наголосила, що відтепер проєктується система, яка враховуватиме всього два критерії:

  • кількість відпрацьованих років;
  • кількість внесків, які людина сплачувала щодня.

У результаті це конвертуватиметься у певну кількість балів. Тоді як вартість одного бала дорівнюватиме 30% від середньої зарплати в конкретному році. Тому особа, яка пропрацювала 35 років та отримувала середню зарплату кожного місяця такою, як вона була на той момент, то можна сподіватися не менше як на 30% свого заробітку в солідарній пенсійній системі.

"Крім того, виводимо гарантію, якщо ви пропрацювали мінімум 15 років і зайшли в пенсійну систему, то точно маєте право на 30% від мінімальної заробітної плати в тому році", — запевнила вона.

Жолнович розповіла, що сукупно це дасть заміщення лише в солідарній пенсійній системі на півні 40% від заробітку особи.

"Солідарний внесок у пенсійну систему становить 18%, а ми повертаємо 40%. Це приріст у два рази – жоден банк такого приросту не дає", — додала вона.

Нагадаємо, деякі пенсіонери, які працювали у певних професіях та проживають у сільській місцевості, можуть не платити за комунальні послуги. Проте також важливо, аби їхній середньомісячний дохід становив не більш 4240 гривень.

Раніше повідомлялося, що деякі українські пенсіонери за кордоном можуть втратити виплати. Зокрема, це можливо у випадку не проходження ідентифікації.

Теги за темою
Гроші
Джерело матеріала
loader
loader