Борги по аліментах в Україні б'ють рекорди: в яких областях найбільше
Борги по аліментах в Україні б'ють рекорди: в яких областях найбільше

Борги по аліментах в Україні б'ють рекорди: в яких областях найбільше

З початку повномасштабної війни кількість боржників по аліментах в Україні зросла на 14%, досягнувши майже 190 тисяч проваджень, причому 91% боржників – чоловіки. Найбільше боргів зафіксовано в Дніпропетровській області, тоді як у прифронтових регіонах кількість боржників значно зменшилася.

Про це повідомляють аналітики Опендатабот. Ситуація з виплатами аліментів в Україні стає все більш складною, особливо в умовах повномасштабної війни.

Кількість боржників по аліментах зросла

За останні два роки кількість боржників значно зросла, що відображається у даних Єдиного реєстру боржників. Станом на початок серпня 2024 року, в Україні зафіксовано майже 190 тисяч проваджень щодо несплати аліментів, що на 14% більше порівняно з початком війни.

Загальна кількість проваджень щодо несплати аліментів на початок серпня 2024 року досягла 187 246. Цей показник збільшився на 23 376 проваджень від початку повномасштабної війни. Вже у 2024 році реєстр поповнився майже 3 тисячами нових проваджень, що свідчить про постійне зростання проблеми.

Абсолютна більшість боржників — чоловіки, які становлять 91% усіх проваджень. Водночас, 9% боржників — жінки, що також є значним показником. Варто відзначити, що найбільша кількість боржників — це особи віком від 25 до 45 років, на яких припадає 71,7% всіх випадків несплати аліментів.

Майже 9% боржників – жінки

Значні відмінності в рівні заборгованості по аліментах спостерігаються між різними регіонами України. Лідером за кількістю проваджень залишається Дніпропетровська область, де станом на початок серпня 2024 року зафіксовано 20 303 проваджень, що становить 11% від загальної кількості по країні. Хоча кількість нових проваджень у регіоні зменшується рік за роком, Дніпропетровщина залишається лідером за кількістю боржників.

Наступною за кількістю боргів є Харківська область, де зафіксовано 11 139 проваджень, або 6% від загальної кількості. Цікаво, що порівняно з 2021 роком кількість несплат аліментів у Харківській області зменшилась майже вдвічі – на 44%.

В яких областях найбільша кількість боржників

Суттєве зменшення заборгованості по аліментах спостерігається у прифронтових областях. Наприклад, на Донеччині кількість боргів зменшилася на 79%, на Херсонщині – на 92%, а на Луганщині – на 95% порівняно з 2021 роком. Це зниження можна пояснити впливом військових дій та масовим переміщенням населення.

На третій сходинці за кількістю боргів по аліментах знаходиться Запорізька область, де зафіксовано 9 343 провадження (5% від загальної кількості). У порівнянні з 2021 роком кількість несплачених аліментів у Запорізькій області зменшилась на 34%.

Проте є й регіони, де кількість боргів по аліментах зросла. Наприклад, на Тернопільщині зафіксовано зростання на 15%, а у Чернівецькій області – на 6%.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, статус безробітного не звільняє особу від сплати аліментів на дитину. Ба більше, порушення у виплаті аліментів може мати серйозні наслідки – зокрема, примус до суспільно-корисних робіт чи навіть тюремний термін.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader