Правильна обрізка малини впливає на врожайність і допомагає контролювати хвороби. Також полегшує збір урожаю. Про це повідомляє Газета, пише agronews.ua.
При правильному догляді з одного куща можна збирати до 1 кг ягід у пік дозрівання малини.
Після збору врожаю багато садівників проводять обрізку одразу, щоб не заплутатися у видаленні потрібних стебел, і починають внесення осінніх добрив.
Характеристики росту та плодоношення рослини малини досить унікальні. Коріння рослини багаторічне, а стебла або пагони – дворічні.
Щовесни малина випускає нові пагони з бруньок, розташованих біля основи приросту попереднього року, і вони вегетативні протягом свого першого сезону росту. Наступного року ці ж пагони цвітуть, приносять плоди, а потім відмирають.
Ця особливість призводить до того, що регулярна обрізка малини стає обов’язковою практикою, без якої не вдасться зібрати стабільний врожай ягід. Однак ця процедура після розуміння принципів не становить труднощів, а на стрижку вже доглянутого малинника ви не витратите багато часу.
Видаляючи старі відплодоношені пагони, ви створюєте простір для росту нових пагонів та їх плодоношення наступного року і виконуєте профілактику хвороб.
Малина сприйнятлива до грибкових захворювань, таких як борошниста роса та ботритис, які добре розвиваються у вологих і затінених умовах. Проріджуючи пагони, ви даєте можливість повітрю та сонячному світлу вільно циркулювати по рослині до нижньої частини, що знижує ризик розвитку патогенів, та й у шкідників менше шансів сховатися.
Нові пагони продуктивні і приносять більші плоди порівняно з ягодами на старих стеблах.
Одні садівники проводять обрізку малини наприкінці зими або ранньою весною, перш ніж почнеться новий ріст – страховка проти вимерзання пагонів нового росту взимку. Інші обрізають одразу після плодоношення в серпні – в цей час легко відрізнити старі пагони від нових. Деякі обрізають річну гілку одразу ж, як зібрали ягоду, до рівня землі.
Одночасно вирізають слабкі або пошкоджені стебла таким чином, щоб загалом відстань між стеблами становила приблизно 10-15 см. Після обрізки видаляють все рослинне сміття – як правило, спалюють на деревний попіл і тут же використовують його для підживлення тієї ж малини.
Чому важливо підживлювати малину в серпні
Мета удобрення малини в серпні – прискорити здерев’яніння стебел, зміцнити та наситити кореневу систему для майбутньої зимівлі. Для цього використовують агрохімічні добрива з калієм і фосфором, але аж ніяк не з азотом.
Калій є важливим макроелементом, який допомагає рослинам малини різними способами, в тому числі сприяє сильному росту коренів, що життєво важливо для успішної зимівлі, та зміцнює загальний стан, роблячи кущі більш стійкими до хвороб, шкідників і стресів навколишнього середовища. Серпнева підгодівля калієм піде на користь і для наступного врожаю, оскільки калій покращує якість плодів.
Для малини вибирайте сульфат калію через нижчий вміст хлоридів, що корисно для чутливих рослин, таких як малина. Перевірте етикетку добрива, щоб визначити відсотковий вміст калію, який воно містить. Наприклад, якщо ви використовуєте добриво з вмістом калію 10%, це, власне, і означає, що 10% добрива складається з калію.
У серпні прийнято використовувати третину від звичайної норми добрив. Відповідно, якщо на початку весни ви застосовуєте столову ложку сульфату калію, сухого або розведеного, на кущ, то в серпні це буде третина столової ложки.
Фосфор, як і калій, сприяє розвитку коренів для зимівлі, наступного року буде корисний для рясного формування квіток і плодів.
Деревний попіл для підживлення малини в серпні
Для приготування настою деревного попелу вам знадобиться відро на 20 літрів, 1 склянка деревного попелу, інструмент для перемішування, наприклад, проста дерев’яна паличка та вода.
Співвідношення 1 склянка попелу до 20 літрів води забезпечує помірну концентрацію поживних речовин, що потрібно для серпневої підгодівлі і без ризику сильного підлуження.
Тут потрібно зазначити, що хоча деревний попіл корисний, його висока лужність може підвищити рівень pH ґрунту. Рослини малини віддають перевагу слабокислим або нейтральним ґрунтовим умовам (pH 5,5-6,5).
Налийте у відро воду, а деревний попіл додавайте поступово, безперервно помішуючи. Переконайтеся, що деревний попіл добре розчинився у воді. Дайте розчину відстоятися не менше 24 годин. За цей час зважені частинки осядуть на дно відра, і прозору рідину можна буде відокремити для використання. Лийте рівномірно по прикореневій зоні.
Пам’ятайте, якщо ви виконали обрізку в серпні, то на зиму малину варто укрити, дочекавшись поки рослини не скинуть листя і не впадуть у сплячку пізньої осені. Додатково обріжте стебла приблизно до метра, щоб запобігти пошкодженню вітром і полегшити укриття. Замульчуйте соломою або деревною стружкою шаром у 8-10 см, намагаючись уникати прямого контакту мульчі зі стеблами.