Податки мають платити всі, час забути про зарплати в конвертах: відомий бізнесмен пояснив, чому не можна підвищувати ставки без детінізації
Податки мають платити всі, час забути про зарплати в конвертах: відомий бізнесмен пояснив, чому не можна підвищувати ставки без детінізації

Податки мають платити всі, час забути про зарплати в конвертах: відомий бізнесмен пояснив, чому не можна підвищувати ставки без детінізації

Весь український бізнес в умовах повномасштабної війни має відмовитись від схем ухилення від сплати податків, зарплат в конвертах та роботи в тіні. І якщо урядперед тим, як підвищувати податки, не забезпечить значну детінізацію та дотримання єдиних правил всіма представниками бізнесу, від підвищення податків постраждає білий бізнес . 

Про це на своїй сторінці в Facebook написав Ігор Гуменний, власник UBC Group, член ради директорів Спілки українських підприємців. За його оцінками, зараз податки платить тільки 50% економіки, решта - знаходиться в тіні. Якщо ж без детінізації підвищити податки, це змусить платити більше тільки білий бізнес. 

"Це буде шлях дискримінації добросовісних платників податків. Якщо є потреба в нових податках, то кожен в країні має солідарно заплатити свою долю. Оподатковувати потрібно споживання. Потрібно оподаткувати не зарплату в білому бізнесі, не піднімати ПДВ, а підняти мінімальну заробітну плату до реального рівня.  Ввести податки на споживання, а не піднімати ПДВ, який знову ляже тільки на білий бізнес і дасть додаткові конкурентні переваги "сіро-чорному" бізнесу", – заявив Гуменний. 

Якщо є потреба в нових податках, то кожен в країні має солідарно заплатити свою долю
Що варто зробити Мінфіну

Гуменний пропонує:

Секвестр бюджету, перерозподілити на користь армії діючий бюджет.  "Воююча країна зберегла структуру управління, витрати мирного часу і відповідно всю структуру чиновників з бюджетниками.  "Приклад витрат:  "Державний експертний центр Міністерства охорони здоров'я України" за час вторгнення закупив  десяток легкових автомобілів на 13,4 млн грн. У тому числі два Hyundai Staria по 2,6 млн грн за штуку, одну Toyota Camry за 1,5 млн грн та шість Skoda Octavia A8 Ambition по 1,1 млн грн за штуку", – написав Гуменний. 

Провести аудит та контролювати витрати в армії. "Бюджет витрат має бути прозорим, а не чорною дірою,  джерелом корумпованих доходів", – пояснив підприємець. 

Консолідувати бюджети всіх рівнів. "На період військового стану передати право розпорядження місцевими бюджетами – Мінфіну (варіант місцевим органам військової адміністрації). Місцевим органам влади залишити тільки кошти на підтримку критичної інфраструктури", – пропонує підприємець. 

Зупинити контрабанду на митниці. "Це навіть не про реформу, звичайні адміністративні рішення, кризове управління", – пояснив він. 

Закрити діри з акцизами на сигарети і алкоголь. "Скільки можна дивитись на цигарковий епос в мережі з акцизами? Фізичний спротив озброєним силовикам, поліції Таке можливо тільки при підтримці представників якихось гілок влади", – впевнений підприємець. 

Тотальна дерегуляція та детінізація. "Український бізнес має солідарно вийти з тіні. В країні війна. Потрібно радикально примусити 50% "сіро-чорноі" економіки платити податки.  В Україні є компанії з обігом від мільярду гривень, які структуруються через ФОПи. Бізнес має забути про зарплати в конвертах, обнал, чорну, безподаткову торгівлю. Війна. Податки мають платити всі", – пропонує Гуменний.         

"Приклад: 25% тютюнових виробів в тіні. Контрольні закупки айфонів в Києві в десяти торгових точках різних сіток. Все структуровано через ФОПи, всі телефони завезені "в чорну", без сплати податків.  Це все відбувається в центрі Києва. Де наші шановані силовики, митники, податківці? В долі?" – обурюється бізнесмен. 

Тільки реалізувавши попередні пункти, і якщо будуть потрібні нові ресурси на армію, потрібно вводити нові податки, впевнений Гуменний. 

Як раніше писав OBOZ.UA, в Україні можуть відмовитися від запровадження військового збору і замість цього підвищити ставку ПДВ (податок на додану вартість) до 23-24%. Очікується, що ці зміни принесуть додаткові125 мільярдів гривень до бюджету до кінця 2024 року.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader