7 найкращих харчових звичок для жінок: поради для здорового харчування
7 найкращих харчових звичок для жінок: поради для здорового харчування

7 найкращих харчових звичок для жінок: поради для здорового харчування

Чи знали ви, що здорові харчові потреби чоловіків та жінок різняться через гормони та характерну будову тіла. Таким чином, хоча більшість звичок є цілком універсальними, проте жінкам варто враховувати ці особливості, щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю. 

Зокрема, ви можете зосередитися на збалансованому харчуванні, багатому на білки, клітковину та здорові жири, уникаючи оброблених продуктів та дотримуватися регулярного харчування. Які рекомендації, можуть допомогти підтримувати здоров'я та енергію, розповіли в Eat This, Not That.

Контролюйте порції

Жінкам варто контролювати розмір порції, а не рахувати калорії. Для цього рекомендується заповнювати половину тарілки фруктами та овочами, чверть — здоровими крохмалем, а іншу чверть — білками. Важливо вживати цільні продукти, включаючи овочі, фрукти, цільні зерна, насіння, горіхи та білки, при цьому уникаючи ультраоброблених продуктів.

Додайте до страв більше клітковини 

Клітковина важлива для здоров'я кишечника, контролю ваги та регулювання рівня цукру в крові. Вона не перетравлюється, додає об'єм їжі та допомагає відчувати ситість, що зменшує загальне споживання їжі. Крім того, клітковина може допомогти зменшити резистентність до інсуліну, сповільнюючи метаболізм цукру.

Під час менструації вживайте продукти, що містять залізо

Під час менструації важливо їсти продукти, багаті залізом, щоб компенсувати втрату крові. Хороші джерела заліза включають м'ясо, морепродукти, горіхи, боби, овочі та збагачені зерна. Для кращого засвоєння заліза комбінуйте ці продукти з їжею, що містить вітамін С.

Прислуховуйтесь до свого тіла 

Прислухайтеся до сигналів голоду вашого тіла, а не до зовнішніх інструментів, таких як плани харчування або калорії. Звертайте увагу на фізичні та емоційні сигнали голоду, щоб уникнути переїдання під час ввечері через недоїдання вдень. Крім того, регулярний режим харчування допоможе підтримувати баланс та зменшити стрес від контролю їжі.

Вживайте різноманітну їжу

Жінкам важливо вживати різноманітні продукти в кожній харчовій групі, а не обмежуватися одним видом. Не вживайте лише одну чорницю та включіть диню, кавун або яблука, щоб забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами. Хоча це може бути складно через завантажений графік, однак креативність у виборі продуктів допоможе забезпечити нормальне самопочуття.

Отримайте кальцій з їжею

Для підтримки міцності кісток важливо вживати продукти, багаті кальцієм та вітаміном D, а також регулярно займатися спортом. Включайте в раціон молочні продукти, темно-зелені овочі, збагачені продукти та жирну рибу. Якщо ви дотримуєтеся безмолочної дієти, спробуйте тофу, темно-синю квасолю, лосось та зелень.

Плануйте здорове харчування 

Жінкам важливо виділити час для особистих цілей та планування здорового харчування, навіть при насиченому графіку. Саме регулярне харчування допоможе уникнути голоду та підтримувати енергію. Щоб полегшити це, підготуйте здорові страви та закуски наперед.

РанішеOBOZ.UA розповів, які питні звички можуть сприяти схудненню. 

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader