Бігова доріжка чи еліптичний тренажер: як визначити найкращий тренажер для схуднення
Бігова доріжка чи еліптичний тренажер: як визначити найкращий тренажер для схуднення

Бігова доріжка чи еліптичний тренажер: як визначити найкращий тренажер для схуднення

Якщо хочете прискорити метаболізм та пришвидшити схуднення, перед вами може постати нелегкий вибір тренажера, який підходить вашій меті та стилю тренувань. Зокрема, бігова доріжка допомагає спалювати більше калорій шляхом інтенсивності, а еліптичний тренажер знижує навантаження на суглоби.

Обидва з цих варіантів сприяють схудненню, а тому остаточний вибір залежить від ваших цілей та фізичних можливостей. Тренуйтеся регулярно, щоб побачити результати та ознайомтесь з інформацією від Eat This, Not That, щоб визначитись із тренажером та зробити правильний вибір. 

У чому різниця між біговою доріжкою та еліптичним тренажером? 

Бігова доріжка дозволяє варіювати інтенсивність тренувань, особливо при використанні нахилу або обтяженого жилета. Однак, хоча таке тренування зазвичай спалює більше калорій, ніж еліптичний тренажер, але воно має більший ризик травм для суглобів.

Своєю чергою еліптичні тренажери підходять для людей з проблемами суглобів завдяки малотравматичному навантаженню, що залучає як верхню, так і нижню частину тіла, забезпечуючи ефективну кардіонавантаженість. Таким чином це хороший варіант для підтримки форми та зниження ваги без надмірного навантаження на суглоби.

Однак, обираючи між цими тренажерами, варто орієнтуватись на власні вподобання. Крім того, ви можете спробувати чергувати вправи на цих тренажерах, щоб отримати більше користі від занять. 

Переваги бігової доріжки 

Тренування на біговій доріжці покращують серцево-судинне здоров'я, роботу легенів, спалюють калорії та підходять для будь-якого рівня підготовки. Під час пробіжки ви можете регулювати швидкість та нахил, щоб підвищити інтенсивність, що робить бігову доріжку універсальним інструментом для досягнення різних фітнес-цілей. Крім того, бігова доріжка сприяє зміцненню м'язів та кісток, а також знижує кров'яний тиск та ризик хронічних захворювань. 

Бігова доріжка чи еліптичний тренажер: як визначити найкращий тренажер для схуднення

Тренування на біговій доріжці:

  • Інтервальні тренування. Чергуйте 30 секунд інтенсивного бігу з ходьбою або легким бігом впродовж 1-2 хвилини. Повторюйте цикл протягом 20-30 хвилин.
  • Інтервали нахилу. Чергуйте помірний та високий нахил на біговій доріжці, щоб імітувати підйом в гору. Підтримуйте цей режим протягом 20-30 хвилин.
  • Пірамідальне тренування. Почніть з 5 хвилин розминки в комфортному темпі. Потім поступово збільшуйте швидкість протягом 5 хвилин до максимуму та підтримуйте цю швидкість до 1-2 хвилини. Завершіть, знижуючи темп протягом 5 хвилин та зробіть охолодження.
  • Біг на довгі дистанції. Виберіть комфортну дистанцію та підтримуйте стабільний темп під час бігу. Почніть з розминки та намагайтеся пробігти всю дистанцію без зупинок, дозволяючи короткі перерви за потреби.
  • Повторення з нахилом. Збільшуйте нахил до високого рівня  та бігайте або йдіть вгору впродовж 1 хвилини. Потім зменште нахил та пройдіть або пробіжіть вгору ту ж тривалість. Повторюйте протягом 20-30 хвилин, коригуючи швидкість та нахил за потреби.

Переваги еліптичного тренажера 

Заняття на еліптичному тренажері покращують серцево-судинну систему та спалюють калорії. Це ідеальний вибір для людей з болем у суглобах або артритом, оскільки такі плавні рухи зменшують ризик появи травм під час тренувань. Крім того, еліптичний тренажер чудово тренує всі м’язи, активуючи як верхню, так і нижню частину тіла, що покращує координацію та баланс. Також, так само як і на біговій доріжці, тренування на еліптичному тренажері здатні  поліпшити роботу серця і легенів, знизити кров'яний тиск і зменшити ризик хронічних захворювань. 

Бігова доріжка чи еліптичний тренажер: як визначити найкращий тренажер для схуднення

Тренування на еліптичному тренажері:

  • Інтервальні тренування. Чергуйте інтенсивні та відновлювальні періоди: 2 хвилини помірної інтенсивності, а потім 1 хвилина високої інтенсивності. Повторюйте цей цикл протягом 20-30 хвилин.
  • Зворотне педалювання. Крутіння педалей назад активує різні м'язи та робить тренування різноманітнішим. Почніть з помірного опору та чергуйте крутіння вперед і назад по 3-5 хвилин протягом усього заняття.
  • Сходження на гору. Збільшуйте опір для імітації підйому в гору, починаючи з помірного навантаження, поступово підвищуючи його щохвилини протягом 5 хвилин. Підтримуйте високий рівень опору близько 5-10 хвилин, а потім зменште його до початкового рівня.
  • Перехресні тренування. Поєднуйте тренування на еліптичному тренажері з вправами для верхньої частини тіла. Наприклад, чергуйте штовхання та підтягування тримача. Тренуйтеся в режимі інтервалів: 2 хвилини помірного темпу зі штовханням ручки вперед, а потім 1 хвилину швидшого темпу з підтягуванням тримача.
  • Стаціонарні сесії. Встановіть цільову дистанцію або час і підтримуйте стабільний темп протягом всього тренування. Почніть з 5-хвилинної розминки, потім крутіть педалі в постійному темпі від 20 до 60 хвилин та завершіть вправу 5-хвилинним охолодженням.

РанішеOBOZ.UA розповів, як тренування з опорною стрічкою допомагає спалювати жир.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader