Кудрицького сховали у Раді "Охматдиту" від НАБУ та ДБР, – Корольчук
Кудрицького сховали у Раді "Охматдиту" від НАБУ та ДБР, – Корольчук

Кудрицького сховали у Раді "Охматдиту" від НАБУ та ДБР, – Корольчук

Призначення Кудрицького до Ради з відновлення дитячої групи "Охматдит" є сумнівним рішенням з огляду на чотири справи НАБУ та одну справу ДБР, в яких розслідується можлива корупція керівництва "Укренерго".

Про це пише експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у своєму блозі на сайті Glavcom.

"Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький став заступником голови Ради з відновлення "Охматдиту". Що це взагалі було? Для чого представника комерційної державної структури енергетичного напряму "засунули" до медичної організації контролювати грошові витрати на відбудову дитячої лікарні?" - задається питанням експерт.

Він пояснив, що йдеться про відкриті НАБУ, СБУ та ДБР справи, пов’язані із закупівлею бронежилетів "Укренерго" та схеми з безоплатним постачанням електроенергії компанії "Юнайтед Енерджі", яка входить до орбіти олігарха Ігоря Коломойського.

"Мільйони на бронежилетах, мільярди на схемах із "Юнайтед Енерджі", іще мільярди на бетоні для укриттів. Тепер до цього можуть додатися дитячі мільйони, але під красивим піар-гаслом – "Укренерго" несе світло дітям"", - пише експерт.

За його словами, за допомогою включення Кудрицького до Ради з відновлення "Охматдиту" чиновнику створюють так зване алібі.

"Ну хіба може чесний і порядний директор державної компанії, який засідає у Раді "Охматдиту" бути злочинцем? Та звісно, що ні. І посоромлені НАБУ та ДБР повинні будуть забути про претензії до Кудрицького!" - наголошує Юрій Корольчук.

Експерт висловив нерозуміння з приводу того, що голова "Укренерго" має контролювати витрати на відновлення дитячої лікарні на тлі відсутності публічних звітів про витрати грошей на поточну діяльність очолюваної ним державної компанії.

"Про який публічний контроль з боку "Укренерго" за грошима для "Охматдиту" можна говорити, якщо державна компанія не здатна публічно прозвітувати про свої витрати, щоб ніхто не сказав, що Кудрицький та його друзі не вкрали мільярд. Можна вже третій рік поспіль прикриватись війною і неможливістю розкривати всі дані про закупки, але тоді не варто й нарікати, що НАБУ та ДБР будуть непублічно розслідувати справи про корупцію", - зазначає енергетичний експерт.

Також він розкритикував публікацію "Укренерго" фото уражень захисних конструкцій енергооб’єктів, розцінивши їх як спробу невдалого піару на тлі втрат енергосистеми.

"Не дивно, що можна спостерігати спроби "Укренерго" і самого Кудрицького продемонструвати свою ефективність через публікацію щемливих і слізних "таємних фото" про врятовані від "шахедів" і ракет бетонними "черепахами" підстанції. Мовляв, все працює, за бетон заплатили космічні гроші не просто так, маловідомі і неперевірені конструкції захисту дієві. Поміж рядками читаються слова Кудрицького не лізти до кишені "Укренерго" і не підозрювати у корупції", - зазначає експерт.

При цьому він зазначив, що звіти про зведення укриттів досі залишаються закритими.

"Перевірити ці "щирі цінники" не є можливим, доки відповідні органи не отримають доступ до договорів та актів про роботу "Укренерго"", - підсумував Юрій Корольчук.

Джерело матеріала
loader
loader