Національний кешбек: виробники підтримують, а у Раді планують блокувати
Національний кешбек: виробники підтримують, а у Раді планують блокувати

Національний кешбек: виробники підтримують, а у Раді планують блокувати

Виробники харчових продуктів підтримують ініціативу уряду про запуск програми «Національний кешбек».

Так, ГС «Борошномели України» у Facebook повідомила, що механізм кешбеку на українські товари піде на користь вітчизняним виробникам. 

«Ми підтримуємо політику «Зроблено в Україні», тому що і гранти, і кредити «5-7-9%», і кешбек, й інші підтримки стимулюють розвиток виробництва. Існуючих форм підтримки недостатньо, але добре, що уряд почав рухатись в цьому напрямку», — йдеться в заяві.

Борошномели упевнені, що від збільшення попиту на українські товари виграють усі — і сам покупець, оскільки матиме якісний товар, і держава, оскільки виробники сплачують податки.

Водночас підприємства, які входять до Спілки молочних підприємств України, також вітають запуск програми «Національний кешбек», у межах якої покупці української продукції зможуть отримувати від держави кешбек 10% від витрачених коштів. 

Зазначається, що українські молокозаводи зараз працюють у надважких умовах, але попри всі складнощі та загрози продовжують свою роботу, забезпечують робочі місця і сплачують податки.

«Тож купуючи їхню продукцію, український споживач підтримує економічну стійкість підприємств, адже це сприяє наповненню бюджету, з якого забезпечується підтримка наших військових», — наголосили в СМПУ.

До програми може долучитися половина підприємств харчової галузі — переважно ті, що постачають продукцію в магазини, повідомив президент «Союзу виробників харчової промисловості України» Родіон Рибчинський виданню Forbes. За його прогнозами, кешбек підвищить попит на продукцію українських виробників щонайменше на 1,5%. «У поточних умовах це хороший показник», — зазначає він. 

У Мінекономіки повідомили, що, згідно з опитуванням, програми стимулювання споживання українських товарів підтримують 92% українців. 

Водночас голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк (фракція «Голос») заявив, що ініціатива уряду про національний кешбек за купівлю українських товарів є популістською, і Верховна Рада її не підтримає, пише «Інтерфакс-Україна».

«Уряд ухвалив експериментальний проєкт про впровадження цього кешбеку за наші гроші... Проблема для уряду полягає в тому, що вони не можуть обійти тут парламент... Ми не дамо провести ці зміни, ми будемо їх збивати, уряд з нами не консультувався», — сказав Железняк.

За його словами, урядова ідея про кешбек не має жодного стосунку до пожвавлення економіки.

Джерело матеріала
loader
loader