У Харківській ОВА відповіли на закиди екскерівника 125-ї бригади ТрО щодо фортифікацій
У Харківській ОВА відповіли на закиди екскерівника 125-ї бригади ТрО щодо фортифікацій

У Харківській ОВА відповіли на закиди екскерівника 125-ї бригади ТрО щодо фортифікацій

Російські війська під час травневого наступу на Харківщину не дійшли до фортифікацій третьої лінії оборони, які будувала обласна адміністрація, натомість перша та друга лінії - це зона відповідальності військових.

Про це заявив Укрінформу начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, коментуючи заяви у ЗМІ екскерівництва 125-ї бригади тероборони про начебто неналежний стан збудованих фортифікацій, за які відповідає ОВА.

«Першу та другу лінію оборонних споруд, де саме і був ворог, ОВА не будувала — це, згідно з нормативними актами, зона відповідальності військових. Окупанти і не дійшли до фортифікацій третьої лінії оборони, які зводила адміністрація. У сюжеті журналістів демонструється відеоряд неякісних фортифікацій, які нібито вплинули на хід бойових дій при наступі на Вовчанськ. Однак не вказано розташування тих фортифікацій, і потрібно з’ясовувати, де і хто зводив ці позиції, який підрозділ там перебував чи мав перебувати», - сказав Синєгубов.

За його словами, на півночі Харківщини 125-та бригада ТрО, дії якої під час травневого прориву військ РФ розслідує ДБР, узагалі використовувала позиції, облаштовані російськими військовими ще у 2022 році під час тимчасової окупації територій області.

«Претензії у військових саме до першої - другої ліній. І розслідування зараз триває в тому числі щодо того, що 125-та бригада жодних позицій для себе не підготувала. Більше того, вони перебували на тих позиціях, які свого часу там підготували окупанти ще у 2022 році. Вони навіть не переробили входи та виходи сполучення, які були фактично в бік Росії направлені», — заявив начальник ОВА.

Висловлювання екскомандира бригади генерала Артура Горбенка щодо неприйняття на баланс укріплень керівник області сприймає зі здивуванням. Як пояснив Синєгубов, військові підрозділи не беруть на свій баланс фортифікації, які за завданням Міноборони будує обладміністрація, юридичного механізму для цього не існує.

«Тож подібні пропозиції генералу Горбенку надходити не могли. Адже військові підрозділи та структури постійно передислоковуються і не можуть утримувати обʼєкти будівництва», - стверджує начальник адміністрації.

Коментуючи інформацію журналістів щодо співпраці ОВА з підрядними організаціями, де у співвласниках може бути громадянин РФ, Синєгубов зауважив, що адміністрація не має повноважень перевіряти підрядників.

«Це — компетенція правоохоронних органів. У випадках, коли ОВА отримувала інформацію від правоохоронних органів про подібні випадки, то одразу реагувала та розривала співпрацю. І так буде і надалі — у разі відповідних висновків правоохоронних та контролюючих органів», - заявив Синєгубов.

Він додав, що ініційована адміністрацією експертиза фортифікацій третьої лінії триває.

«Інститут судових експертиз ім. Бокаріуса перевіряє якість оборонних споруд, за які ми відповідаємо. На зараз перевірено понад 20% споруд, і перевірка ще триває. Про висновки ми повідомимо окремо», - сказав Синєгубов.

Як повідомляв Укрінформ, 11 травня ДБР розпочало слідство у справі про прорив окупантів через державний кордон у Харківській області (кваліфікація за ч. 4 ст. 425 (Недбале ставлення до військової служби) та ст. 429 КК України (Самовільне залишення поля бою).

За попередніми даними слідства, командування 125-ї бригади та підпорядкованих їй підрозділів, зокрема 415-го окремого стрілецького батальйону, 23-ї механізованої бригади та 172-го окремого стрілецького батальйону, не організувало належним чином оборону позицій на кордоні з РФ.

За інформацією бюро, перевіряється рівень забезпечення та укомплектування особовим складом частин ЗСУ, зведення фортифікаційних споруд, взаємодії між військовими підрозділами тощо.

17 червня на офіційній сторінці 125-ї бригади ТрО повідомили, що Артур Горбенко пішов з посади командира.

У коментарі Громадському генерал-лейтенант Горбенко заявив, що бригада не мала тяжкого озброєння, на підсилення отримала кілька одиниць артилерійського озброєння та бронетехніки. Інші військовослужбовці на правах анонімності розповіли, що бригада тримала смугу 45 кілометрів лише чотирма неповними батальйонами.

За даними журналістів, наприкінці 2023 року Горбенко «отримав розпорядження прийняти оборонні споруди другого рубежу», але «відмовився їх приймати», бо споруди «не були облаштовані як слід».

Крім того, зазначається, що власник однієї з компаній, яка отримувала підряди на будівництво фортифікацій від ОВА, в минулому - керівник департаменту Харківської ОДА, член виконкому Харківської облради, який колись балотувався від ОПЗЖ. Засновник ще однієї компанії мав спільний бізнес із громадянином РФ.

Джерело матеріала
loader
loader