Як визначити зрілість яблук та груш
Як визначити зрілість яблук та груш

Як визначити зрілість яблук та груш

Кожний садівник знає, що збереження врожаю залежить від кількох факторів. Має значення, наскільки вчасно зірвете фрукти, залежить їхній смак, соковитість і тривалість зберігання. Про це повідомляє Газета, пише agronews.ua.

Визначити, чи дозріли яблука та груші, можна за кількома простими ознаками. Дізнайтеся, як правильно оцінити зрілість плодів, щоб насолоджуватися смачним і корисним врожаєм.

Для точного визначення термінів знімання яблук і груш можна застосувати спосіб гідролізу крохмалю.

У незрілих плодах вуглеводи перебувають у вигляді крохмалю. У міру їх дозрівання крохмаль гідролізується і перетворюється на цукор. Що стигліші яблуко і груша, то менше в них крохмалю і більше цукру. Відомо, що крохмаль, на який потрапляє йод, швидко чорніє.

Треба розрізати яблуко чи грушу впоперек плода і змастити свіжий розріз одновідсотковим розчином йоду. Якщо через 1-2 хвилини весь зріз почорнів, значить, гідроліз крохмалю ще не почався, знімати такі плоди рано.

Якщо плоди абсолютно не забарвлюються в темно-синій або чорний колір, то в них уже настала споживча зрілість, тому для зберігання вони непридатні.

У разі почорніння 1/3 зрізу плоди зберігатимуться приблизно 2-3 тижні. Поява на темному зрізі незначних світлих ділянок біля насіннєвого гнізда вказує на початок гідролізу, що відповідає знімній стиглості плодів, які добре зберігатимуться.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader